O zafałszowaniu żywności w wywiadzie dla RzeczpospolitaAndrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP zwrócił uwagę, że w przypadku żywności mamy do czynienia zarówno z możliwością zafałszowania składu, jak i podrabianiem znaków towarowych. W ostatnim przypadku najczęściej tego typu sprawy dotyczą np. kawy czy alkoholi, których cena jednostkowa jest wysoka w porównaniu z innymi produktami żywnościowymi."Co do
fałszowania żywności, to powstał specjalny unijny system, który pomaga
walczyć z procederem sprzedawania np. tłuszczów roślinnych jako droższe masło,
dodawania tańszego oleju słonecznikowego do oliwy z oliwek itp. Ściganie takiej
działalności jest teraz łatwiejsze, system powstał po aferze z koniną, która w
wielu produktach udawała droższą wołowinę. Gdy takie produkty zostaną
wychwycone na rynku, wówczas informacja o nich pojawia się we wszystkich
krajach UE i można działać relatywnie szybko, tak aby chronić konsumentów przed
zafałszowaną żywnością" - zauważył Wiceprezes PFPŻ ZP.
Polecamy
artykuł pt. "Kupowanie
podróbek to dla klienta ogromne ryzyko">>
pełna lista aktualności
|