Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
O zafałszowaniu żywności w wywiadzie dla Rzeczpospolita
Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP ​zwrócił uwagę, że w przypadku żywności mamy do czynienia zarówno z możliwością zafałszowania składu, jak i podrabianiem znaków towarowych. W ostatnim przypadku najczęściej tego typu sprawy dotyczą np. kawy czy alkoholi, których cena jednostkowa jest wysoka w porównaniu z innymi produktami żywnościowymi.

"Co do fałszowania żywności, to powstał specjalny unijny system, który pomaga walczyć z procederem sprzedawania np. tłuszczów roślinnych jako droższe masło, dodawania tańszego oleju słonecznikowego do oliwy z oliwek itp. Ściganie takiej działalności jest teraz łatwiejsze, system powstał po aferze z koniną, która w wielu produktach udawała droższą wołowinę. Gdy takie produkty zostaną wychwycone na rynku, wówczas informacja o nich pojawia się we wszystkich krajach UE i można działać relatywnie szybko, tak aby chronić konsumentów przed zafałszowaną żywnością" - zauważył Wiceprezes PFPŻ ZP. 


Polecamy artykuł pt. "Kupowanie podróbek to dla klienta ogromne ryzyko">>


pfpz_komentarz_1200x628px 2021.11.19



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij