Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń”W dniach 20-21 października 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.Dzięki
prezentacjom ekspertów dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem oraz sesji
Q&A uczestnicy konferencji mieli możliwość uzyskania najbardziej aktualnych
informacji z obszaru znakowania żywności i prawa żywnościowego,
w tym uzyskania odpowiedzi prelegentów na indywidualne zapytania.
Pierwszą prezentację pt. „Rekomendacja krajowa Czech dotycząca podawania możliwej i
niezamierzonej obecności alergenów pokarmowych lub substancji spożywczych
powodujących reakcje nietolerancji” wygłosiła Jana Bártová z Nestle Czechy. W trakcie wystąpienia Prelegentka omówiła
zakres stosowania rekomendacji i jej status prawny. Uczestnicy
konferencji poznali także czeskie zasady użycia określeń typu “zero” i “śladowe
ilości”.
Kolejne
zagadnienie pt. „Zielony Ład UE: w jaki sposób
zharmonizowane informacje o środowisku skierowane do konsumentów mogą wspierać
zrównoważony rozwój. Rola sektora żywności i napojów”
przedstawił Johannes Weber z Nestle Europe. W
swoim wystąpieniu Prelegent wyjaśnił, w
jaki sposób zharmonizowane informacje środowiskowe w kontekście opakowań (np.
jasne i wykonalne instrukcje sortowania) mogą przyczyniać się do uzyskania
obiegu zamkniętego. Ponadto, omówione zostały podejmowane kroki w zakresie
śladu środowiskowego produktów spożywczych i napojów w celu zmniejszenia ich
wpływu na środowisko.
Następnie Krzysztof Wójcik, ekspert
Sieci Badawczej
Łukasiewicz - Instytutu Biopolimerów i
Włókien Chemicznych, COBRO,
wygłosił prezentację "Komunikaty
marketingowe dotyczące przydatności materiałów opakowaniowych do recyklingu i
biodegradacji". Prelegent zdefiniował
kryteria/wymagania techniczne oraz uwarunkowania prawne przedmiotowego
zagadnienia. W trakcie wystąpienia odniósł się także do kwestii „greenwashing” oraz omówił aktualne trendy w
dziedzinie biotworzyw i biokompozytów.
Pierwszą
prezentację drugiego dnia wygłosiła Karolina Kaszewska-Romańczuk, ekspertka Głównego Inspektoratu Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W swoim wystąpieniu Prelegentka omówiła wyniki kontroli IJHARS w kontekście najczęstszych
błędów w oznakowaniu pochodzenia wyrobu gotowego i podstawowych składników na
podstawie wyników kontroli urzędowych. Dzięki wystąpieniu uczestnicy poznali szczegółowo
wytyczne nt. podawania
informacji o pochodzeniu składnika podstawowego w kontekście wymagań
rozporządzenia (UE) nr 2018/775.
Następną
prezentację na temat znakowania produktów ekologicznych w świetle
nowych przepisów unijnych przedstawiła Renata Przegalińska, ekspertka
Agro Bio Test. Prelegentka omówiła etykiety finalnego produktu, opakowań
zbiorczych w handlu oraz opakowań transportowych. Przedstawione zostały także informacje
w dokumentach towarzyszących i podmioty w łańcuchu spożywczym, których dotyczą
nowe przepisy.
Ostatnią prezentację „QUID
– deklarowanie na etykiecie zawartości charakterystycznych składników” omówiła
Małgorzata Krzepkowska z J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. W trakcie wystąpienia Prelegentka odniosła się do zawartości ilościowej składników
charakterystycznych (QUID). Dzięki prezentacji uczestnicy poznali podstawę
prawną dla podawania informacji QUID, a także przykłady określania zawartości
składników w środkach spożywczych do celów informowania QUID. Ponadto, została
omówiona kwestia wyłączeń z QUID i przedstawiona odpowiedź na pytanie, czy
zawsze warto z korzystać z wyłączeń.
Dziękujemy
uczestnikom konferencji za uważne słuchanie i zadawanie ciekawych pytań w sesji
Q&A poszerzających zagadnienie.
Wydarzenie
prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji i bezpieczeństwa żywności PFPŻ
ZP.
Partner strategiczny PFPŻ
ZP:
J.S. Hamilton Poland
Partner merytoryczny
konferencji:
Kancelaria KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński
Patroni
konferencji:
- Związek
POLSKIE MIĘSO
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni:
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz
Branży
- Nowy
przegląd mleczarski.pl
- Przegląd Mleczarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł Spożywczy
- Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny
| Prelegenci konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” |
| | Prelegenci konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” |
| | Prelegenci konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” |
| | Prelegenci konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” |
| | Prelegenci konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” |
|
| Prelegenci konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” |
| | | | |
pełna lista aktualności
|