Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
„Identyfikowalność i wycofywanie produktów z rynku ze względów bezpieczeństwa”
Data: 4 listopada, godz. 10.00.

Cel webinarium:

 

Dowiedz się jak zapewnić identyfikowalność i bezpieczeństwo żywności. Jak wykorzystać technologie w przypadku konieczności wycofania produktu z rynku?

 

Posłuchaj naszych ekspertów z dziedziny prawa, technologii i rynku spożywczego.

 

Dowiedz się jakie produkty narażone są na wycofanie, jaka odpowiedzialność prawna ciąży na producentach żywności, i jak technologia wspiera i umożliwia bezpieczne i sprawne wycofanie produktów.

 

Webinarium skierowane do:


Przedstawicieli branży spożywczej, ze szczególnym uwzględnieniem osób odpowiedzialnych za cyfryzację, jakość i bezpieczeństwo

 

Program:

  • Przegląd obecnej sytuacji na rynku spożywczym, analiza i struktura produktów wycofanych
  • Śledzenie ścieżki produktu od dostawy surowców po  sklepową półkę 
  • Rejestrowanie precyzyjnych informacji o surowcach/półproduktach/produktach na każdym etapie ich użycia
  • Poprawność przebiegu procesu technologicznego: przestoje, awarie, itp. oraz możliwości reagowania na odstępstwa mające wpływ na jakość produktu
  • Konsekwencje karne i administracyjne, odpowiedzialność prawna producentów żywności. Przykłady wyroków sądowych.

 

Agenda:

 

10.00 - Analiza wycofań żywności, suplementów diety w 2021 roku. Case study na podstawie szczegółowej analizy Rasff oraz ogólnoświatowego monitoringu zafałszowań Probase360

 

10.15 -  Identyfikowalność jako narzędzie do kontrolowania potencjalnych zagrożeń ze strony żywności, dostarczania wiarygodnych informacji o produkcie

 

10.45 - Aspekt prawny wycofania produktów, definicje i odpowiedzialność producentów

 

11.00 – sesja pytań i odpowiedzi

 

Warunki uczestnictwa w webinarium:

Webinarium bezpłatne. Konieczna rejestracja na stronie organizatora. Zarejestruj się już dziś!

 

Prelegenci:

 

Janusz Olejnik, Prezes Zarządu, Food Fakty

Pomysłodawca i założyciel projektu FoodFakty.pl Food Safety Culture Initative PL. Manager i technolog żywności, nieustannie aktywny w branży spożywczej od 30 lat. Skoncentrowany na budowaniu wartości poprzez współpracę i wiedzę. Przewodniczący komitetu technicznego 310 ds. bezpieczeństwa żywności przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym.

 

Jacek Punda, Senior Account Manager, Infor

Inżynier Informatyki i Ekonometrii, bezpośredni reprezentant handlowy Infor w Polsce. Dzięki bogatemu doświadczeniu w dziedzinie zintegrowanych systemów informatycznych oraz praktycznej znajomości metod automatyzacji procesów produkcyjnych z powodzeniem wspiera klientów z branży spożywczej w ich cyfrowej transformacji. Prywatnie fan sportów motorowych i kalisteniki.

 

Magdalena Wolska, Prawnik, Food Fakty

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego.

 

identyfikowalność_3_1200x628 (002)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij