Działania na poziomie UE dotyczące zanieczyszczenia żywności tlenkiem etylenu (ETO) - Informacja Głównego Inspektora SanitarnegoWe wrześniu 2020 r. w Unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) po raz pierwszy zgłoszono wykrycie tlenku etylenu (ETO) w sezamie pochodzącym z Indii.ETO jest fumigantem i dezynfektantem, który zakazany jest w UE do stosowania w żywności.
Dalsza weryfikacja prowadzona przez
Państwa Członkowskie UE wykazała zanieczyszczenie wielu przesyłek sezamu
z tego kraju. ETO był prawdopodobnie stosowany jako gaz do sterylizacji
sezamu. Wykrycie ETO w sezamie i produktach pochodnych stało się w
kolejnych trzech miesiącach jednym z najczęściej zgłaszanych do systemu
RASFF zagrożeń wykrywanych w żywności w 2020 r.
W wyniku ustaleń pomiędzy Państwami
Członkowskimi i KE przyjęto wówczas podejście polegające na konieczności
wycofania z obrotu i od konsumentów wszystkich partii sezamu, w których
wykryty został ETO oraz wprowadzono systematyczne kontrole na granicach
UE przesyłek sezamu importowanych z Indii, w tym badanie urzędowe 50%
przesyłek w kierunku ETO. Ustalono również zasadę „zero tolerancji” dla
produktów, w których stosowany był zanieczyszczony sezam.
W czerwcu br. do systemu RASFF zgłoszone
zostało powiadomienie alarmowe dot. wykrycia ETO w substancji
dodatkowej – mączce chleba świętojańskiego (E410) pochodzącej z Turcji.
Mączka chleba świętojańskiego jest substancją pochodzenia roślinnego,
która zgodnie z przepisami UE może być stosowana jako substancja
dodatkowa do żywności, głównie w celu jej zagęszczenia i stabilizacji.
W związku z wykryciem ETO w mączce
chleba świętojańskiego Komisja Europejska podjęła się wypracowania
jednolitego podejścia organów urzędowej kontroli w całej UE do działań
wobec zanieczyszczonych produktów żywnościowych. W trakcie trzech
spotkań grupy roboczej koordynatorów kryzysowych UE w zakresie żywności i
pasz stanowisko zostało ustalone. Jest ono dostępne pod adresem: https://ec.europa.eu/food/food/rasff-food-and-feed-safety-alerts/ethylene-oxide-incident-food-additive_en
Zgodnie z ustaleniami KE i Krajów Członkowskich, w krajach Unii Europejskiej:
- wycofywane są partie mączki chleba
świętojańskiego (E 410), które zanieczyszczone są ETO na poziomie
wyższym niż 0,1 mg/kg (z uwzględnieniem niepewności pomiaru);
- produkty, w których zastosowane zostały
zanieczyszczone partie E 410, niezależnie od poziomu ETO w produkcie
gotowym - powinny być wycofane z obrotu i od konsumentów przez
producenta. Działania takie powinny być podjęte bez względu na poziom
ETO w produktach złożonych, gdy tylko producent tych produktów dowie
się, że są one niebezpieczne – zastosowano w nich zanieczyszczony
surowiec.
Kraje UE współpracują ze sobą w powyższym zakresie w ramach systemu RASFF.
Podejście to oparte o zasadę
ostrożności, w szczególności mając na względzie narażenie
długoterminowe, zapewnia wysoki poziom ochrony konsumentów i opiera się
na założeniu, że nie można ustanowić bezpiecznych dla konsumentów
poziomów ETO.
Podmioty branży spożywczej, które
wykorzystują do produkcji E 410, jak również inne importowane składniki
roślinne, powinny uwzględnić w swoich systemach bezpieczeństwa żywności
ryzyko zanieczyszczenia tlenkiem etylenu produktów i surowców, przede
wszystkim tych pochodzących z krajów spoza UE.
W przypadku, gdy produkty takie
znajdowałyby się w obrocie na terenie kraju, zgodnie z procedurami,
Główny Inspektor Sanitarny będzie na bieżąco informował o produktach
wycofywanych od konsumentów w publikowanych na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis ostrzeżeniach publicznych dotyczących żywności.
Źródło: GIS https://www.gov.pl/web/gis/dzialania-na-poziomie-ue-dotyczace-zanieczyszczenia-zywnosci-tlenkiem-etylenu-eto
pełna lista aktualności
|