Warto przygotowywać posiłki wspólnie z dzieckiem!Wiosna – czas świeżych, pysznych nowalijek – to świetny moment by rozwijać i wzmacniać prawidłowe nawyki żywieniowe najmłodszych. Jak to zrobić? Wspólnie gotując!Warto, bo badania dowodzą, że dzieci, które pomagają w kuchni, jedzą więcej
owoców i warzyw,
a ich dieta jest jakościowo lepsza niż rówieśników, którzy nie gotują z rodzicami.
Zachęcenie dzieci
do jedzenia warzyw nie zawsze jest proste – z tym z pewnością zgodzi się wielu
rodziców. Naukowcy z jednostki badawczej Nestlé Research postanowili
przyjrzeć się różnicom w spożyciu warzyw wśród dzieci, które uczestniczą w
przygotowywaniu posiłków w domu, i porównać je z wynikami rówieśników, którzy tego
nie robią. Wnioski? Dzieci pomagające w
kuchni dużo chętniej jadły warzywa: sałatę – aż o 76 proc., kalafiora – o
23 proc.! „Mali kucharze” zjadali codziennie 207 gramów warzyw – a dzieci,
które nie były zaangażowane w przygotowywanie posiłków, zaledwie 145 gramów:
różnica wynosi ponad 40 proc.! Tak spektakularne wyniki to najlepszy dowód na to, że
warto zachęcać dzieci do wspólnego planowania i przygotowywania posiłków. Płyną z tego same
korzyści!
Świetna droga do zbilansowanej diety
Motywowanie najmłodszych do jedzenia większej
ilości warzyw i owoców, zapewnienie jak najwyższej wartości odżywczej posiłków i
zróżnicowanych źródeł białka - w tym pochodzenia roślinnego - może być wyzwaniem
dla rodziców i opiekunów. Jak sobie z tym radzić?
- Należy włączać dzieci w przygotowywanie
posiłków i sprawić, by była to dobra zabawa – podpowiada Katarzyna Kałaska, Specjalista
ds. Żywienia Nestlé Polska – Dlaczego jest to tak istotne? Ponieważ prawidłowe
nawyki żywieniowe najlepiej kształtować u dzieci jak najwcześniej. Wtedy jest
duża szansa, że będą im wierne w wieku nastoletnim, a później w dorosłym życiu.
Najskuteczniejszy jest oczywiście przykład i doświadczenie, które – jako
rodzice – pomagamy im zdobyć. Wspólne przyrządzanie posiłków to również szansa
na pogłębienie więzi między członkami rodziny.
8 pomysłów na zachęcenie dziecka do wspólnego
gotowania
Eksperci Nestlé przygotowali dla rodziców
kilka wskazówek jak angażować i zachęcać dzieci do wspólnych aktywności w
kuchni: - Razem przygotujcie
jadłospis dla całej
rodziny na najbliższy tydzień. Pokażcie swoim pociechom, jak ważna jest
zbilansowana dieta – zawierająca dużą ilość produktów pełnoziarnistych,
błonnika i warzyw. Wysłuchajcie pomysłów swojego dziecka.
- Stwórzcie listę
zakupów – niech dzieci
pomogą Wam w przygotowaniu listy produktów, z których przygotujecie dania,
zaplanowane w jadłospisie.
- Wspólnie rozpakujcie
torby z zakupami - zamieńcie to w zabawę: pozwólcie, żeby dziecko zgadło, które produkty
muszą trafić do lodówki, a które do spiżarni lub do zamrażarki.
- Razem przygotujcie
posiłki - zaangażujcie najmłodszych do pomocy
w kuchni: mycie produktów, dodawanie składników, tarcie na tarce to świetne
aktywności dla dzieci. No i nie zapominajmy o zmywaniu!
- Pozwólcie
dzieciom na kreatywność – dajcie im swobodę, zachęćcie by stworzyły
sałatkę w kolorach tęczy albo ułożyły z warzyw kształt ulubionego zwierzątka.
Brokuł i kalafior będą doskonale „udawać” drzewa. Możecie też skorzystać z
foremek do ciasteczek i stworzyć gwiazdki czy serduszka z warzyw.
- Angażujcie zmysły - poproście dziecko, by zakryło oczy i - wykorzystując
węch, smak, dotyk - zgadło, co ma na talerzu.
- Pokażcie dzieciom
potrawy z różnych zakątków świata – da to
najmłodszym szansę na odkrywanie nowych smaków i zapachów.
- Poproście dzieci
o pomoc w serwowaniu posiłków - podawanie
jedzenia w formie ułożonego obrazka, prostego wzoru lub dekorowanie brzegu
talerza może uczynić posiłek bardziej apetycznym dla dzieci.
Dzięki tym praktycznym pomysłom można będzie cieszyć
się wspólnym tworzeniem zdrowych i pysznych posiłków. W dalszej perspektywie –
być może pomogą one dzieciom dokonywać dobrych wyborów żywieniowych - zgodnie
ze znanym porzekadłem „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość
trąci”.
Dodatkowe inspiracje
Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids łączy
wszystkie działania Nestlé, mające na celu wsparcie rodziców i opiekunów w
kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych i zapewnieniu odpowiedniego
rozwoju ich dzieci. Program uświadamia jak ważne jest angażowanie najmłodszych
w przygotowywanie posiłków i wspólne gotowanie całą rodziną, co wpływa nie
tylko na kształtowanie nawyków, rozwój nowych umiejętności, ale także na
pogłębianie więzi między członkami rodziny.
W ramach tej inicjatywy wystartowała kampania
żywieniowa na Facebooku programu „Lekkoatletyka dla każdego”, przewidziana do
końca roku. Kampania podejmuje temat prawidłowego odżywania oraz łączenia
aktywności fizycznej z prawidłową dietą. W jej ramach publikowane są różnorodne
materiały poradnikowe dotyczące np. roli warzyw czy owoców w diecie,
nawadniania organizmu czy zaleceń żywieniowych dla młodych sportowców.
Publikacje, wzbogacone kolorowymi materiałami edukacyjnymi, dostępne są również
w wersji do pobrania.
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze
żywienia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym
m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK,
NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 25 lat.
Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.
Ogólna
jakość diety była wyższa wśród piątoklasistów z Kanady, którzy pomagali
przygotowywać domowe posiłki co najmniej raz w tygodniu w porównaniu z tymi,
którzy nigdy nie pomagali w przygotowywaniu posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ
Behav. 2014;46:304-8)
Pomoc w gotowaniu była pozytywnie związana z
przestrzeganiem zdrowej diety śródziemnomorskiej wśród uczniów klas 7-9 w
Portugalii (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)
pełna lista aktualności
|