Specjalne warunki importu do UE dla produktów złożonych obowiązujące od 21 kwietnia br. – wyjaśnienia Komisji EuropejskiejProdukty złożone to środki spożywcze zawierające zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z art. 1 ust. 2 i art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 produkty złożone muszą być wytwarzane z przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w zatwierdzonych przez UE zakładach znajdujących się w państwach członkowskich UE lub w państwach trzecich.
Zmodyfikowane przepisy dotyczące
wprowadzania do Unii produktów złożonych zostały określone w art. 12–14
rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/625 i zaczną obowiązywać od 21
kwietnia 2021 r.
W celu usprawnienia okresu przejściowego,
w art. 35 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 2020/2235 wprowadzono sześciomiesięczny
okres na przywóz produktów złożonych, podczas którego dotychczasowe urzędowe świadectwo zdrowia
zostanie uznane przy wjeździe towarów do UE. Jeżeli świadectwo nie było wymagane przed 21 kwietnia 2021 r. w
odniesieniu do określonego produktu złożonego, należy przedstawić nowe
odpowiednie świadectwo lub prywatne poświadczenie.
Komisja Europejska opublikowała
dedykowaną stronę internetową poświęconą specjalnym warunkom importu produktów
złożonych, na której znajdują się wyjaśnienia dotyczące nowych wymagań, a także
pytania i odpowiedzi:
https://ec.europa.eu/food/safety/international_affairs/trade/special-eu-import-conditions-composite-products_en
Zmiany w zakresie wymaganych certyfikatów
są podsumowane w dokumencie KE:
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/ia_ic_composite-prods_certification-transition-effect.pdf
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|