Jakość handlowa ziół i przyprawW III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw (w tym produktów jedno- i wielkoskładnikowych).Kontrolą objęto łącznie 86 podmiotów, w tym 45 podmiotów zajmujących się
produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 41 sklepów
detalicznych.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 136 partii. Ze względu na
niewłaściwy wygląd (obecne nieliczne suszone liście i kwiatostany
lebiodki, dominujące rozdrobnione liście innych roślin) oraz nietypowy
smak i zapach zakwestionowano 2 partie oregano (1,5% partii poddanych
kontroli).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 135 partiach, z czego 7
zakwestionowano (5,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.
niepotwierdzenia tożsamości gatunkowej (obecność obcych części
roślinnych lub cech diagnostycznych nietypowych dla danej przyprawy),
niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości olejku
eterycznego) i zaniżonej masy netto.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 219 partii, z czego w 55 stwierdzono nieprawidłowości (25,1%). Dotyczyły one m.in.:
- Stosowania nieprawidłowej nazwy, w tym m.in. nieadekwatnej do składu
przyprawy albo zbyt ogólnej (tj. nieodzwierciedlającej części rośliny, z
której otrzymano daną przyprawę).
- Braku informacji o zastosowanych procesach technologicznych (np.
mieleniu) albo podania ich niezgodnie z prawdą (np. umieszczenie na
opakowaniu znaku NMC dotyczącego sterylizacji parowej „Natural
Microbiological Clean”, której dana przyprawa nie została poddana).
- Wprowadzania w błąd odnośnie składu wyrobu gotowego poprzez: brak
wskazania w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub
wyszczególnienie ich w nieprawidłowej kolejności; umieszczanie na
opakowaniach zdjęć przypraw, które nie występowały w danym produkcie;
podanie deklaracji „produkt niskoprzetworzony” na mieszance przyprawowej
zawierającej substancje dodatkowe.
- Podawania informacji o alergenach w nieprawidłowych sposób (np.
braku ich wyróżnienia, wskazywania dodatkowych informacji poza wykazem
składników).
- Sugerowania specjalnych właściwości danej przyprawy poprzez
podawanie informacji typu „przyprawa naturalna” i „bez konserwantów”.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej
trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości
odżywczej.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|