Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa dań gotowych
W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych (z nadzieniem, w sosach, w słoikach i w puszkach).

Kontrolą objęto łącznie 121 podmiotów, w tym 46 producentów, 39 sklepów i 36 punktów gastronomicznych.


Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 137 partii. Ze względu na pleśń na powierzchni produktu oraz obecność w farszu drobnych cząstek niepochodzących od deklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (1,5% partii poddanych kontroli).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 157 partiach, z czego 35 zakwestionowano (22,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości farszu, obecności niedeklarowanych surowców oraz niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości białka i soli).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 326 partii, z czego w 156 stwierdzono nieprawidłowości (47,9%). Dotyczyły one m.in.:

  • Niewłaściwej nazwy produktu (np. podania jedynie nazwy fantazyjnej typu „pierogi carskie”, braku informacji o zastosowanej metodzie utrwalania).
  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów i komponentów składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
  • Wyszczególnienia składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
  • Stosowania określeń typu „kuchnia staropolska”, „domowy”, „tradycyjnie” i „jak u babci” przy stosowaniu dodatków, aromatów i przetworzonych surowców.
  • Podawania deklaracji „bez konserwantów” i „bez dodatku glutaminianu monosodowego” przy jednoczesnym używaniu składników zawierających te dodatki.
  • Braku lub wskazania błędnej informacji o zawartości składników podkreślonych w  oznakowaniu.
  • Braku podania (w formie bezpośrednio dostępnej dla konsumenta) informacji o składzie (w tym alergenach) produktów oferowanych do sprzedaży bez opakowania w sklepach i  w  punktach gastronomicznych.
Źródło: IJHARS

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij