Stosowanie barwników w zamiennikach łososiaW dniu 3 grudnia 2020 r. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1819 z dnia 2 grudnia 2020 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania barwników w zamiennikach łososia.
Rozporządzenie zmienia zapisy w dotychczasowej kategorii
żywności 09.2 „Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i
skorupiaki” w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, dopuszczając
stosowanie żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu
4R, czerwieni koszenilowej A (E 124) w zamiennikach łososia na bazie gatunku
ryby Clupea harengus.
Żółcień pomarańczowa FCF/Żółcień pomarańczowa S (E 110) i
pąs 4R, czerwień koszenilowa A (E 124), gdy są stosowane jako barwniki, nadają
pożądany stały odcień, poprawiają właściwości organoleptyczne i sprawiają, że
zamienniki łososia na bazie gatunku ryby Clupea harengus
są bardziej atrakcyjne wizualnie.
Rzeczywiste poziomy stosowania żółcieni pomarańczowej
FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E
124) potrzebne do osiągnięcia pożądanego efektu w zamiennikach łososia na bazie
Clupea harengus są znacznie niższe od
dopuszczalnych poziomów maksymalnych.
Rozporządzenie wejdzie w życie 23 grudnia 2020 r.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|