Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia naukowa ICMSF dot. transmisji wirusa SARS-CoV-2 poprzez żywność
Międzynarodowa Komisja ds. Mikrobiologicznej Specyfikacji Żywności (ICMSF) opublikowała raport ws. potencjalnej możliwości transmisji wirusa SARS-CoV-2 poprzez żywność.

Opinia ICMSF, jest w dużym stopniu spójna z punktem widzenia EFSA i szeregu krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności. W świetle ww. opinii prawdopodobieństwo transmisji wirusa SARS-CoV-2 poprzez żywność jest znikome. Nie uzyskano żadnych udokumentowanych dowodów na to, aby żywność mogła stanowić źródło lub wektor transmisji wirusa.

 

Jednakże, wobec braku dowodów na związek pomiędzy żywnością czy opakowaniami do żywności a występowaniem infekcji (zakażenie krzyżowe) istotne jest, aby producenci żywności i osoby pracujące w styczności z żywnością przestrzegały dobrych praktyk higienicznych w celu zminimalizowania potencjalnej możliwości transmisji wirusa SARS-CoV-2.

 

W rozdziale G pt. „Pobieranie próbek i przeprowadzanie testów na obecność wirusa SARS-CoV-2 w żywności” ICMSF zauważa, że w świetle raportów takich organizacji rządowych, jak WHO czy FAO, transmisja wirusa SARS-CoV-2 nie ma związku z żywnością. Wobec braku dowodów na związek pomiędzy żywnością  czy opakowaniami do żywności, a transmisją wirusa ICMSF nie znajduje uzasadnienia dla przeprowadzania testów na obecność wirusa SARS-CoV-2 w żywności i produktach końcowych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij