Barwnik E 160b - zmiana nazwy i zastosowaniaW dniu dzisiejszym w Dzienniku Urzędowym UE L 184 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2020/771 z dnia 11 czerwca 2020 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania annato, biksyny, norbiksyny (E 160b).
W rozporządzeniu nr 1333/2008 dotychczasowy barwnik E 160b o
nazwie annato, biksyna, norbiksyna zostaje podzielony na dwa odrębne barwniki o
oznakowaniu i nazwach:
E 160b(i) Annato, biksyna
E 160b(ii) Annato, norbiksyna
Zmianie ulega nazwa dotychczasowego barwnika, a w przypadku niektórych produktów
również zakresy dozwolonych zastosowań powyższych dwóch nowych barwników.
Kategorie żywności, których dotyczy opublikowane
rozporządzenie:
01.7.2 (Sery dojrzewające)
01.7.3 (Jadalne skórki serów)
01.7.5 (Sery topione)
01.7.6 (Produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących
do kategorii 16)
02.1 (Tłuszcze i oleje zasadniczo bezwodne, wyłączając
bezwodny tłuszcz mleczny)
02.2.2 (Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym
tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i
emulsje ciekłe),
03 (Lody spożywcze)
04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony
przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE)
04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do
smarowania)
04.2.6 (Przetworzone produkty z ziemniaków)
05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i
drażetki odświeżające oddech)
05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień
owocowych objętych kategorią 4.2.4)
06.3 (Śniadaniowe przetwory zbożowe)
06.5 (Makarony typu noodle)
06.6 (Ciasto o luźnej konsystencji)
07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie)
08.2 (Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE)
nr 853/2004)
08.3.1 (Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej)
08.3.2 (Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej)
08.3.3 (Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa)
09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym
mięczaki i skorupiaki)
12.5 (Zupy i buliony)
12.6 (Sosy)
14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami
aromatyzującymi)
14.2.6 (Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE)
nr 110/2008)
14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów
alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu
poniżej 15 %),
15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi)
15.2 (Przetworzone orzechy)
16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i
4)
W rozporządzeniu 231/2012 zostają odpowiednio zmienione
specyfikacje dla tych barwników.
Do dnia 2 stycznia 2021 r. dodatek do żywności annato,
biksyna, norbiksyna (E 160b) może być nadal wprowadzany do obrotu jako
taki zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r.
Do dnia 2 stycznia 2021 r. żywność zawierająca annato,
biksynę, norbiksynę (E 160b), które są wytwarzane i oznakowane zgodnie z
przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r., może być nadal
wprowadzana do obrotu. Po tej dacie wspomniana żywność może pozostać w obrocie
do wyczerpania zapasów.
Źródło: PFPŻ ZP