Przyjęta Strategia Komisji Europejskiej "Od pola do stołu"Komisja Europejska przyjęła dzisiaj nową kompleksową strategię „Od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego środowisku systemu żywnościowego oraz strategię na rzecz bioróżnorodności.Zgodnie z komunikatem Komisji Europejskiej, strategia „Od
pola do stołu” ma umożliwić przejście na zrównoważony system
żywnościowy w UE, który zapewni bezpieczeństwo żywnościowe oraz dostęp do
zdrowego żywienia pozyskiwanego na zdrowej planecie. Strategia ma przyczynić
się do zmniejszenia śladu środowiskowego i klimatycznego wytwarzanego przez
system żywnościowy UE oraz wzmocnienia jego odporności, a także do ochrony
zdrowia obywateli i zapewnienia źródeł utrzymania podmiotom gospodarczym.
W
strategii tej określono konkretne cele dotyczące przekształcenia unijnego
systemu żywnościowego, w tym zmniejszenie stosowania pestycydów i ryzyka z tym
związanego o 50%, zmniejszenie stosowania nawozów o co najmniej 20%,
zmniejszenie o 50 % sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych
u zwierząt gospodarskich i w akwakulturze oraz zwiększenie udziału upraw
ekologicznych w całkowitej powierzchni użytków rolnych do 25 %.
W
strategii zaproponowano również ambitne środki mające zapewnić, aby
najprostszymi wyborami dla obywateli były wybory zdrowe - środki te obejmują
ulepszone etykietowanie, lepiej zaspokajające potrzeby konsumentów w zakresie
informacji na temat zdrowej i zrównoważonej żywności.
pełna lista aktualności
|