Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Przekazywanie konsumentom informacji o produktach spożywczych na opakowaniach”
Zorganizowana w dniu 15 października 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu etykietowania żywności.

Konferencję, która zgromadziła ponad 120 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.

 

Pierwszą prezentację pt. „Znakowanie żywności informacją o kraju pochodzenia składnika podstawowego – nowe przepisy Unii Europejskiej” wygłosiła Bożena Pławska reprezentująca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W swoim wystąpieniu Prelegentka odniosła się do wytycznych Komisji Europejskiej – statusu prac oraz dotychczasowych uzgodnień. Ponadto, w trakcie prezentacji zostały przywołane krajowe przepisy nakładające obowiązek przekazywania konsumentom informacji o państwie pochodzenia.

 

Kolejne zagadnienie - „Ustawa dotycząca oznakowania wyrobów jako wolnych od GMO” zostało omówione przez dr Antoniego Boleckiego, radcę prawnego z Kancelarii Wardyński i Wspólnicy. W swojej prezentacji Prelegent przedstawił zakres przedmiotowej Ustawy, w tym podejście do wyrobów przetworzonych-kilkuskładnikowych, a także kwestię artykułów spożywczych importowanych i produkowanych na inne rynki. Uczestnikom konferencji zostały ponadto podkreślone tematy wymagające szczególnej uwagi przedsiębiorców.

 

Następną prezentację pt. „Podawanie dobrowolnych informacji o alergenach” omówiła Małgorzata Krzepkowska, reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła wytyczne krajowe i unijne w zakresie znakowania żywności składnikami alergennymi, ze szczególnym zaznaczeniem zaleceń Czech. Ponadto, zostały omówione problemy, z którymi muszą zmierzyć się przedsiębiorcy, w tym zgłoszenia do systemu RASFF.

 

W dalszej części konferencji Krzysztof Justynowicz, przedstawiciel WiseBase Sp. z o.o., przedstawił prezentację pt. „Nowa formuła jakości produktu dla konsumenta w dobie dygitalizacji”. W trakcie wystąpienia zostały udzielone odpowiedzi na pytania czym jest informacja produktowa od strony biznesowej, jakościowej i prawnej oraz jak zarządzać informacją produktową, by skutecznie informować konsumenta i kupca? Przez Prelegenta został także opisany przykładowy model platformy do zarządzania informacją produktową oraz międzynarodowy model zarządzania danymi produktu.

 

Ostatnią prezentację pt. „Prawne i rynkowe uwarunkowania doboru nazwy oraz marki produktu spożywczego” przedstawiła Joanna Polkowska, Adwokat w Kancelarii Wierzbowski Eversheds Sutherland. W swoim wykładzie Prelegentka przedstawiła wymogi wobec nazwy środka spożywczego w świetle przepisów dotyczących znakowania żywności oraz informacji dodatkowych przy nazwach produktów. Ponadto, zostało omówione zagadnienie ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych, a także dobór i ochrona nazwy handlowej środka spożywczego w kontekście praw wyłącznych konkurentów rynkowych.

 

Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

Dentons

J.S. Hamilton Poland S.A.

 

Partnerzy PFPŻ ZP:

BSI Group Polska Sp. z o.o. 

Siemens Sp. z o.o.

 

Partnerzy Konferencji PFPŻ ZP:

Fresh Logistics Polska Sp. z o.o

WiseBase Sp. z o.o.

 

Patroni Konferencji PFPŻ ZP:

Polskie Mięso

QAFP

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Nowy Przegląd Mleczarski

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny

Przemysł Spożywczy

 


Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Bożena Pławska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Bożena Pławska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
dr Antoni Bolecki, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy
dr Antoni Bolecki, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy
Krzysztof Justynowicz, WiseBase Sp. z o.o.,
Krzysztof Justynowicz, WiseBase Sp. z o.o.,
Joanna Polkowska, Kancelaria Wierzbowski Eversheds Sutherland
Joanna Polkowska, Kancelaria Wierzbowski Eversheds Sutherland
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
 
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij