Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywnościPrezydent RP podpisał ustawę z dnia z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.Ustawa określa zasady postępowania z
żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania
marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i
gospodarczym wynikającym z marnowania żywności. Głównym celem zmian jest
włączenie dystrybutorów żywności do funkcjonujących i wprowadzanych mechanizmów
w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Ustawodawca założył, że
przekazywanie żywności organizacjom pozarządowym oraz innym przewidzianym
ustawą osobom prawnym lub jednostkom organizacyjnym i przeznaczanie jej na cele
charytatywne jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów ograniczania
zjawiska marnotrawienia żywności.
Marnowanie
żywności, któremu ustawa ma zapobiegać, to wycofywanie z etapu dystrybucji
żywności, która spełnia wymogi prawa żywnościowego, w szczególności ze względu
na zbliżający się upływ terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej
trwałości lub ze względu na wady wyglądu tych środków spożywczych albo ich
opakowań i przeznaczanie ich do unieszkodliwiania jako odpady. Taka żywność ma
być przekazywana organizacji pozarządowej lub innemu podmiotowi spełniającemu
kryteria ustawowe.
Ustawa nakłada na sprzedawców żywności
obowiązek przeprowadzenia w jednostkach handlowych kampanii
edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością oraz
przeciwdziałania marnowaniu żywności. Uregulowano również zasady nakładania kar
pieniężnych za niewykonanie obowiązków wynikających z ustawy.
Ustawa nakłada m.in. następujące obowiązki na podmioty
prowadzące sklepy
o powierzchni powyżej 250 m2:
- Zawarcie umowy z
organizacją pozarządową dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności
spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży
(w szczególności ze względu na wady jej wyglądu albo jej opakowań).
- Przeprowadzanie w jednostkach handlowych kampanii
edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością
oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
- Ponoszenie opłaty za marnowanie żywności (według stawki 10 gr za 1 kg
marnowanej żywności).
Ustawa wejdzie w życie po upływie 14 dni od
dnia ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, z wyjątkiem przepisów odnoszących się do
opłat oraz przepisów dotyczących administracyjnych kar
pieniężnych, które wejdą w życie pierwszego dnia szóstego miesiąca
następującego po miesiącu ogłoszenia ustawy.
Źródło: Informacja kancelarii Prezydenta RP, GIJHARS
pełna lista aktualności
|