Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja żywności w świetle aktualnych przepisów – nowości legislacyjne”Zorganizowana w dniu 28 marca 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu produkcji żywności.Konferencję, która zgromadziła ponad 90 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny
kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds.
legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła
część merytoryczną.
Pierwszą
prezentację pt. „Przegląd wybranych orzeczeń z zakresu produkcji żywności”
wygłosił mecenas Marcin Tomasik, reprezentujący Kancelarię Tomasik Jaworski Sp.
p. W swoim wystąpieniu Mecenas odniósł się do orzecznictwa Trybunału
Sprawiedliwości oraz wyroków Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczących
kwestii związanych z produkcją żywności. Ponadto, w trakcie prezentacji zostały
przywołane decyzje Prezesa Urzędu Ochrony Konsumenta i Konkurencji w kontekście
problemu niewłaściwej jakości i zafałszowania.
Kolejna
prezentacja pt. „Stosowanie dodatków do żywności i aromatów” została
omówiona przez Joannę Gajdę-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła nowe rozporządzenia Komisji
zmieniające załącznik II do rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie substancji
dodatkowych, a także opracowywane zmiany w kategorii 13 - Żywność specjalnego
przeznaczenia żywieniowego, w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE. Uczestnicy
konferencji szczegółowo zapoznali się również z kwestią ponownej oceny
dopuszczonych substancji dodatkowych do żywności przez EFSA.
Następną
prezentację pt. „Praktyczne uwagi na temat wpływu warunków przetwarzania
żywności na określenie zakresu badań laboratoryjnych w świetle aktualnych
przepisów” omówił Andrzej Kuciel, ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości
produktów spożywczych J.S. Hamilton Poland S.A. W swoim wystąpieniu Prelegent
przedstawił temat warunków przetwarzania żywności i ich wpływ na jakość
żywności, a także wyjaśnił, jakie czynniki należy uwzględnić podczas określania
zakresu badań artykułów spożywczych. Ponadto, zostały zaprezentowane przepisy
regulujące stosowanie dodatków do żywności.
W
dalszej części konferencji Marzena Pawlicka, Kierownik Pracowni Oceny
Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa
Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH przedstawiła prezentację pt. „Wymagania
dotyczące urządzeń mających kontakt z żywnością stosowanych w przemyśle
spożywczym”. W trakcie wystąpienia zostały omówione obowiązujące wymagania
prawne ze szczególnym uwzględnieniem zagadnienia deklaracji zgodności dla
tworzyw sztucznych.
Ostatnią prezentację pt. „Zmiany
legislacyjne w zakresie stosowania opakowań z tworzyw sztucznych – kwestie
istotne dla producentów żywności” przedstawiła Dorota Kozłowska, reprezentująca PFPŻ ZP. W swoim wystąpieniu Prelegentka
skupiła się na wymaganiach prawnych wynikających z dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów
z tworzyw sztucznych na środowisko, w tym dotyczących pojemników na
żywność i na napoje.
Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Partnerzy PFPŻ
ZP:
BSI Group Polska Sp. z o.o
Siemens Sp. z
o.o.
Patroni Konferencji
PFPŻ ZP:
Polskie Mięso
QAFP
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP |
| | Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp. p. |
| | Joanna Gajda-Wyrębek, Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Andrzej Kuciel, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Marzena Pawlicka, Pracownia Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
|
| Marzena Pawlicka, Joanna Gajda-Wyrębek, Dorota Kozłowska |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| |
pełna lista aktualności
|