Optymalizacja wartości energetycznej i składu napojówKwestia zapewnienia konsumentom dostępu do produktów żywnościowych o wysokiej wartości odżywczej jest priorytetem dla producentów żywności, w tym dla branży napojowej. W celu zahamowania niekorzystnych trendów, takich jak nadwaga i otyłość, od wielu lat prowadzone są przez branżę spożywczą działania na rzecz optymalizacji wartości energetycznej i składu produktów spożywczych.W grudniu 2017
r. oficjalnie została nawiązana współpraca pomiędzy organizacjami
reprezentującymi producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności, a
Instytutem Żywności i Żywienia i Głównym Inspektorem Sanitarnym na rzecz
reformulacji produktów żywnościowych. Inicjatywa została objęta honorowym
patronatem Ministra Zdrowia oraz Dyrektora Narodowego Instytutu Zdrowia
Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Należy
również podkreślić, że branża napojowa jest jedną z innowacyjnych gałęzi
polskiego przemysłu żywnościowego, charakteryzująca się ogromnym potencjałem
rozwojowym. Przemysł napojowy jest również bardzo zaawansowany w zakresie
działań na rzecz reformulacji produktów. Inicjatywy w zakresie optymalizacji
wartości odżywczej i składu tej kategorii produktów podejmowane są
wielokierunkowo. Prowadzone
są działania mające na celu obniżenie kaloryczności polskiego portfolio poprzez:
- wprowadzanie
na rynek nowych produktów, stanowiących alternatywę dla napojów słodzonych
cukrem. Są to produkty typu „light“, „zero“ – oparte na niskokalorycznych
substancjach słodzących, bezcukrowe o zerowej kaloryczności;
- wprowadzanie
na rynek produktów o niskiej zawartości cukrów stanowiących alternatywę
dla produktów o standardowej zawartości cukru;
- wprowadzanie na rynek napojów bez
dodatku cukru z wysoką zawartością naturalnego soku owocowego.
- wprowadzane
są również na rynek produkty zreformułowane, o obniżonej zawartości cukru,
zastępujące wersje pełnocukrowe. Ich wartość energetyczna jest zredukowana
nawet o 40% w porównaniu do standardowego produktu. Jest to możliwe dzięki
częściowemu zastąpieniu sacharozy stewią lub innymi substancjami
słodzącymi;
- zmniejszeniu ulegają porcje
produktów przeznaczone do jednorazowego spożycia przez konsumentów. Na
polskim rynku od 2015 r. dostępne są porcje o ograniczonej pojemności 200
ml. Standardowa puszka napoju zawiera 330 ml, zatem wprowadzenie porcji 200
ml umożliwia ograniczenie spożycia cukru aż o blisko 40%.
pełna lista aktualności
|