Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie ograniczeń w eksporcie polskiej wołowiny
Główny Lekarz Weterynarii wydał komunikaty informujące o wprowadzonych przez Królestwo Arabii Saudyjskiej oraz przez Białoruś ograniczeniach importu mięsa wołowego z Polski.

  1. Służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej wprowadziły czasowy zakaz importu mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego z Polski.
    Zaktualizowany przez stronę saudyjską wykaz zatwierdzonych zakładów, na które Królestwo Arabii Saudyjskiej nałożyło czasowe restrykcje w imporcie jest dostępny na stronie GIW pod adresem: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/arabia-saudyjska.

  2. Decyzją Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi od 7 lutego 2019 r. zostały wprowadzone czasowe ograniczenia importowe dla całej Polski, z powodu wystąpienia atypowej formy przypadku gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w województwie dolnośląskim.
    Restrykcje importowe wprowadzone przez Białoruś dotyczą:
  • bydła hodowlanego, użytkowego i przeznaczonego do uboju;
  • zwierząt dzikich, zwierząt przeznaczonych do ogrodów zoologicznych  i zwierząt cyrkowych podatnych na BSE;

  • mięsa i innych surowców mięsnych, otrzymanych od zwierząt podatnych na BSE;

  • skór, rogów, kopyt i jelit pochodzących od zwierząt podatnych na BSE;

  • pasz i dodatków paszowych pochodzenia zwierzęcego, w tym z drobiu i ryb.

GIW prowadzi działania związane ze zniesieniem powyższych ograniczeń.


Źródło: GIW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij