Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szansa polskiego rolnictwa
- Żywność o wysokich parametrach jakościowych, żywność mniej przetworzona, bardziej naturalna, to szansa dla polskiego rolnictwa - stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu rolnictwa uczestniczył dziś w Kongresie 590, który odbywa się w Jasionce k. Rzeszowa.

Minister podkreślił, że współczesny konsument poszukuje dwóch, głównych rodzajów żywności: takiej, która jest tania oraz takiej, która odznacza się wysoką jakością i produkowana jest w jak największym zakresie metodami naturalnymi.


- Nie jesteśmy w stanie konkurować z państwami, które dysponują dziesiątkami, czy milionami hektarów użytków rolnych – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski.


- Musimy wykorzystać nasze walory i pojawiające się tendencje poszukiwania żywności, bardziej naturalnej - dodał.


Zdaniem ministra produkcja takiej właśnie żywności może stać się najważniejszym kierunkiem na przyszłość.


W ten kierunek wpisują się m.in. wprowadzane zmiany w rolniczym handlu detalicznym czy sprzedaży w ramach produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej. Bogate tradycje wytwarzania doskonałych produktów w gospodarstwach rolnych maja szanse być na nowo wykorzystane. Powoli rozwija się trend związany z turystyką kulinarną. To kolejna szansa na pokazanie i promowanie najlepszych miejscowych specjałów, które powinny znaleźć uznanie wśród konsumentów poszukujących nowych, naturalnych smaków i produktów, które nie są wytwarzane metodami przemysłowymi.


Źródło: MRiRW.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij