Reacja z konferencji i warsztatów IŻŻ dot. reformulacji15 listopada 2018 r. miały miejsce konferencja i warsztaty dla branży FMCG, które zostały zorganizowane przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia.Warsztaty zostały zorganizowane w ramach zadania
„Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu
spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i
gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem
różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”. Uczestnikami warsztatów
byli przedstawiciele producentów i dystrybutorów żywności oraz HoReCa.
Niewątpliwie istotnym jest
dostrzeżenie i podkreślenie rangi działań przemysłu spożywczego w zakresie reformulacji.
Wśród wystąpień ekspertów IŻŻ głos zabrał m.in.
mgr Kłys, który bierze udział w pracach Grupy Roboczej Wysokiego Szczebla Komisji
Europejskiej i przedstawił wytyczne do celów reformulacji (w oparciu o wytyczne
Komisji Europejskiej – w tym m.in. added sugars annex). W wystąpieniu
podkreślona została rola współpracy z przemysłem. Omówione zostało podpisanie Porozumienia
reformulacyjnego, a także podkreślone zostało, że przemysł spożywczy w
Polsce od wielu lat podejmuje działania związane z reformulacji produktów
spożywczych. „Działania przemysłu doprowadziły do zwiększenia
różnorodności produktów i ich innowacyjności”. Podkreślone zostały również
działania zmierzające do zróżnicowania wielkości porcji.
W trakcie konferencji omówione zostały zasady żywienia
dzieci w wieku szkolnym w oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności
Fizycznej opracowaną w 2016 r. W trakcie wystąpienia poinformowano również o
dobiegających końca pracach nad nowelizacją Piramidy. Nowa Piramida dotycząca
żywienia dzieci i młodzieży zostanie zaprezentowana w trakcie IV Narodowego
Kongresu Żywieniowego, który odbędzie się w dniach 25-26 stycznia 2019 r. i
poświęcony będzie problematyce nadwagi i otyłości wśród dzieci w Polsce.
Następnie przedstawione zostały skutki zdrowotne
nadmiernego spożycia cukru, soli oraz tłuszczu (w tym również izomerów trans
kwasów tłuszczowych). Przy tej okazji
zaprezentowana została elektroniczna baza zawartości izomerów trans dostępna
pod adresem: www.izomery.izz.waw.pl,
w której można sprawdzić, jaka jest zawartość TFA w różnych asortymentach
produktów żywnościowych.
W kolejnym wystąpieniu
przedstawiono rezultaty realizowanego przez IŻŻ Programu Polsko-Szwajcarskiej
Współpracy oraz zaprezentowano wyniki zrealizowanego w ramach Programu badania,
w ramach którego określono najczęściej popełniane przez dzieci i młodzież w
Polsce błędy żywieniowe. W szczególności podkreślano brak wystarczającej
aktywności fizycznej. Z czynników żywieniowych wskazywano m.in. na zbyt małe
spożycie warzyw i owoców.
W dalszej części konferencji przedstawione zostały wymagania
prawne dotyczące żywienia w placówkach szkolnych i omówione zostały przepisy
„rozporządzenia sklepikowego”. Na zakończenie nastąpiła część warsztatowa, w
trakcie której eksperci IŻŻ mówili o zakresie informacji zamieszczanych na
opakowaniach produktów żywnościowych oraz ich rozumieniu przez konsumentów. Na
zakończenie warsztatów miało miejsce wystąpienie Pani Marty Pawłowskiej –
pełnomocnika dyrektora IŻŻ ds. komunikacji, w którym podkreślała ona rolę
przemysłu w zakresie współodpowiedzialności za zdrowie konsumentów.
pełna lista aktualności
|