Nowe badania naukowe potwierdzające zalety niskokalorycznych substancji słodzącychW dniu 6 listopada br., miała miejsce konferencja zorganizowana przez International Sweeteners Association pt. „The science behind low calorie sweeteners: where evidence meets policy”.Konferencja ISA 2018 zgromadziła czołowych międzynarodowych
ekspertów specjalizujących się w tematyce niskokalorycznych substancji
słodzących, którzy w trakcie konferencji przedstawili najnowsze dowody naukowe
dotyczące wielu obszarów dotyczących słodzików - od ich bezpieczeństwa do roli
w diecie.
W trakcie konferencji przedstawione zostały nowe badania
naukowe potwierdzające obecne dowody na to, że niskokaloryczne substancje
słodzące mogą pomóc w ograniczaniu spożycia cukrów, zarządzaniu łaknieniem i w
ograniczeniu masy ciała.
Jak podsumował przewodniczący sesji panelowej, prof. Peter
Rogers, profesor psychologii biologicznej na Uniwersytecie w Bristolu w
Wielkiej Brytanii, "zastąpienie cukrów niskokalorycznymi słodzikami może
być użytecznym narzędziem w reformulacji żywności i stanowić sposób, wśród puli
innych strategii, na zarządzanie bieżącymi problemami związanymi ze zdrowiem
publicznym, w szczególności z redukcją spożycia cukrów i otyłością ".
Niektóre z kluczowych wniosków wypływających z dyskusji
podczas konferencji ISA 2018: - Niskokaloryczne substancje słodzące mogą pomóc w
osiągnięciu zaleceń dotyczących zdrowia publicznego w zakresie zmniejszenia
spożycia cukrów, a ich spożycie jest powiązane z dietą o wyższej jakości,
zgodnie z nowymi badaniami populacyjnymi.
- Dowody z badań klinicznych na ludziach konsekwentnie
potwierdzają, że niskokaloryczne słodziki mogą wspomagać utratę wagi i kontrolę
poziomu glukozy, gdy są stosowane jako zamiennik cukru.
- Bezpieczeństwo niskokalorycznych substancji słodzących
pozostaje potwierdzone przez organy bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
Źródło: PFPŻ ZP.
pełna lista aktualności
|