Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe badania naukowe potwierdzające zalety niskokalorycznych substancji słodzących
W dniu 6 listopada br., miała miejsce konferencja zorganizowana przez International Sweeteners Association pt. „The science behind low calorie sweeteners: where evidence meets policy”.

Konferencja ISA 2018 zgromadziła czołowych międzynarodowych ekspertów specjalizujących się w tematyce niskokalorycznych substancji słodzących, którzy w trakcie konferencji przedstawili najnowsze dowody naukowe dotyczące wielu obszarów dotyczących słodzików - od ich bezpieczeństwa do roli w diecie.


W trakcie konferencji przedstawione zostały nowe badania naukowe potwierdzające obecne dowody na to, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą pomóc w ograniczaniu spożycia cukrów, zarządzaniu łaknieniem i w ograniczeniu masy ciała.


Jak podsumował przewodniczący sesji panelowej, prof. Peter Rogers, profesor psychologii biologicznej na Uniwersytecie w Bristolu w Wielkiej Brytanii, "zastąpienie cukrów niskokalorycznymi słodzikami może być użytecznym narzędziem w reformulacji żywności i stanowić sposób, wśród puli innych strategii, na zarządzanie bieżącymi problemami związanymi ze zdrowiem publicznym, w szczególności z redukcją spożycia cukrów i otyłością ".


Niektóre z kluczowych wniosków wypływających z dyskusji podczas konferencji ISA 2018:

  • Niskokaloryczne substancje słodzące mogą pomóc w osiągnięciu zaleceń dotyczących zdrowia publicznego w zakresie zmniejszenia spożycia cukrów, a ich spożycie jest powiązane z dietą o wyższej jakości, zgodnie z nowymi badaniami populacyjnymi.
  • Dowody z badań klinicznych na ludziach konsekwentnie potwierdzają, że niskokaloryczne słodziki mogą wspomagać utratę wagi i kontrolę poziomu glukozy, gdy są stosowane jako zamiennik cukru.
  • Bezpieczeństwo niskokalorycznych substancji słodzących pozostaje potwierdzone przez organy bezpieczeństwa żywności na całym świecie.

Źródło: PFPŻ ZP.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij