Polska ma długą tradycję picia kawy, która sięga już XVII w. W minionym roku do kraju sprowadzano 159,5 tys. t kawy o wartości 494 mln EUR. Wprawdzie do głównych producentów kawy na świecie należą Brazylia (50,9 mln worków), Wietnam (29,9 mln), Kolumbia (14,5 mln), Indonezja (11,1 mln) i Honduras (7,5 mln), to zdecydowana większość kawy nie została jednak bezpośrednio sprowadzona z regionów jej produkcji – największym jej dostawcą do Polski były Niemcy, skąd w 2017 r. zakupiono 118,4 tys. t tj. ponad 74 proc. całego importu tego produktu. Najważniejszymi pozaunujnymi eksporterami kawy do Polski były natomiast Wietnam (12,3 tys. t), Brazylia (3,5 tys. t), Uganda (3,1 tys. t) oraz Indie (2,0 tys. t).
– Znaczna część sprowadzonej do Polski kawy jest reeksportowana – w 2017 r. było to 60,4 tys. t (38 proc. importu) o wartości 308,5 mln EUR. Podstawowymi rynkami zbytu są Niemcy – 11,8 tys. t, Czechy 9,9 tys. t. oraz Ukraina 6,1 tys. t. Oznacza to, że w kraju zostało ok. 100 tys. t kawy. Jeżeli zostałby ona skonsumowana w jednym roku, to średnie spożycie kawy w Polsce można szacować na ok. 2,6 kg na mieszkańca – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
W sierpniu 2018 r. za kawę na półkach sklepowych Polacy musieli zapłacić przeciętnie o 1,6 proc. więcej niż przed rokiem. – Prognozowana wyższa produkcja kawy bez wątpienia wpływa na jej ceny na świecie. W sierpniu 2018 r., średnia wartość indeksu cen kawy publikowanego przez Międzynarodową Organizację Kawy była najniższa od listopada 2013 r., o 20 proc. niższa niż przed rokiem, co może znaleźć odzwierciedlenie w spadkach cen kawy również na polskim rynku – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
Kawę uprawia się przede wszystkim na obszarze między Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca - pas ten określa się mianem „coffee belt”. Z uwagi na ograniczony klimatycznie obszar upraw, kawa jest jednym z najważniejszych surowców rolnych w wymianie światowej. W ostatnim sezonie przedmiotem światowego handlu było ponad 80 proc. rocznej produkcji, czyli 130,8 mln worków. Największym eksporterem kawy na świecie jest Brazylia, która na rynki zewnętrzne sprzedaje ok. 60 proc. swojej produkcji. Za to w przypadku dwóch kolejnych największych dostawców kawy na rynek światowy – Wietnamu i Kolumbii – udział sprzedaży zagranicznej w produkcji kształtuje się na poziomie ponad 90 proc.
Źródło: Bank BGŻ BNP Paribas.