Olej kokosowy - czy jest dla każdego?Polecamy wykład Karin Michels, dyrektor Instytutu Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów Uniwersytetu we Freiburgu i profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda.Podczas wykładu pt. "Olej kokosowy i inne błędy żywieniowe" Karin Michels, dyrektor Instytutu Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów Uniwersytetu we Freiburgu i profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda wyraźnie podkreśliła, że olej kokosowy nie jest zdrowy.Produkt uznawany za superfood, już w zeszłym roku znalazł się pod lupą badaczy po tym, jak Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) zaktualizowało swoje wytyczne, radząc unikać tłuszczów nasyconych zawartych w oleju kokosowym.
Nie ma badań pokazujących istotne korzyści wynikające ze spożywania oleju koksowego. Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem stałym, jak w przypadku masła czy smalcu.
Więcej informacji na temat oleju kokosowego i jego kompozycji kwasów tłuszczowych można znaleźć na stronie www.dobretluszcze.pl.
Źródło: BusinessInsider.
pełna lista aktualności
|