Nowa żywność – rozporządzenia wykonawcze Komisji EuropejskiejW lipcu br. zostały opublikowane kolejne rozporządzenia wykonawcze Komisji Europejskiej dopuszczające na unijny rynek produkty spożywcze klasyfikowane jako nowa żywność.Rozporządzenia dotyczą: - Wprowadzenia do obrotu w Unii pieczarek
dwuzarodnikowych (Agaricus bisporus)
o zwiększonej zawartości witaminy D2, poddanych
działaniu promieniowania UV (Dz.Urz. UE L 181).
- Rozszerzenia zastosowania drożdży piekarskich
poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae)
na dodatkowe kategorie żywności, a mianowicie: opakowane świeże i suszone
drożdże do wypieków domowych oraz suplementy diety (Dz.Urz. UE L 183).
- Zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. T18 w odniesieniu
do wszystkich rodzajów żywności dopuszczonych decyzjami wykonawczymi (UE)
nr 463/2014 i (UE) 2015/545 oraz rozszerzenia jego stosowania na
przeciery owocowe i warzywne (Dz.Urz. UE L 185).
- Wprowadzenia do obrotu w Unii hydrolizatu
lizozymu z białka jaja kurzego w postaci suplementów żywnościowych w rozumieniu
dyrektywy 2002/46/WE dla osób dorosłych (Dz.Urz. UE L 177).
Ponadto wydano sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego (UE)
2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności (Dz.Urz. UE L 187).
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|