Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
GIS opracował poradnik dotyczący żywienia w żłobkach
Sposób odżywiania małych dzieci ma ogromny wpływ na ich zdrowie; grono ekspertów - pod patronatem GIS - przygotowało poradnik dot. żywienia w żłobkach; publikacja zawierająca zalecenia i jadłospisy ma trafić do wszystkich placówek - informuje PAP.

Żłobkowa dieta powinna być zgodna z normami żywienia, jakie w 2017 r. zaktualizował Instytut Żywności i Żywienia. Poradnik ma przyjść im z pomocą we właściwym bilansowaniu, komponowaniu i przygotowywaniu posiłków.


Eksperci oceniają, że dieta maluchów nie jest właściwa. Podczas poniedziałkowej konferencji w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie prof. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka wskazała, że badania pokazują, iż 88 proc. dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie, 75 proc. maluchów spożywa nadmierną ilość cukru, a 42 proc. dzieci ma niedobory wapnia w diecie. W następstwie błędów żywieniowych - jak podkreśliła - 32 proc. dzieci w wieku od 5. do 36. miesięcy ma nieprawidłową masę ciała.


Specjaliści akcentują, że jedzenie dla dzieci, powinno dostarczać odpowiedniej ilości energii i wszystkich składników odżywczych oraz płynów. Najlepszym wyborem jest żywność naturalna, świeża, pełnowartościowa i mało przetworzona. W poradniku wskazują jednocześnie, że "bezwzględne forsowanie zdrowego żywienia" może być przyczyną stresu u dzieci. Planując posiłki należy wprowadzać nowości stopniowo, a komponując jadłospisy pamiętać o estetyce i wielkości potraw, ograniczaniu soli i cukru, wybieraniu produktów sezonowych i uwzględnianiu upodobań smakowych dzieci.


W poradniku przypomniano, że zalecane jest przygotowywanie dla maluchów czterech lub pięciu posiłków - trzech głównych (śniadanie, obiad, kolacja) i dwóch mniejszych (drugie śniadanie i podwieczorek). Przerwa miedzy posiłkami powinna wynosić ok. trzy godziny.


Jak zauważono, częstym błędem jest karmienie dzieci "na siłę", poprzez częste podawanie posiłków oraz zmuszanie do zjedzenia określonej porcji. Zasadą powinno być to, że rodzic lub opiekun decyduje co zje dziecko, kiedy i jak jedzenie będzie podane ale to dziecko decyduje, czy zje posiłek i ile.


Dystrybucja poradnika "Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń" ma rozpocząć się w czerwcu. Publikację będzie można pobrać w wersji elektronicznej m.in. ze strony www.gis.gov.pl 


Więcej informacji: PAP, GIS.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij