Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Soki, nektary, napoje – czym różnią się od siebie?
Soki owocowe, nektary oraz napoje – wybór produktów do picia dostępnych na sklepowych półkach jest naprawdę bardzo duży. Warto więc poznać różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami produktów, aby móc wybrać ten najbardziej odpowiedni dla swoich potrzeb oraz preferencji smakowych. W artykule wyjaśniamy, co dokładnie kryje się pod określeniami takimi jak sok, napój oraz nektar.

Soki owocowe – produkty bez dodanego cukru i substancji słodzących

Zgodnie z obowiązującą w Polsce Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327 prawo zabrania producentom dodawania do soków owocowych cukrów i innych substancji słodzących. Soki zawierają wyłącznie naturalnie występujące w owocach cukry. Nie znajdziemy w nich dodatkowych substancji słodzących ani aromatów wpływających na polepszenie walorów smakowych. Soki nie mogą też być konserwowane. Możemy je jedynie  wzbogacać w witaminy i składniki mineralne. Jeżeli zależy nam na tym, aby kupić sok 100% warto dokładnie przeczytać informację umieszczoną na opakowaniu, zapis taki musi pojawić się na każdej butelce i kartonie produktu.

Nektary – rozwiązanie dla zbyt kwaśnych owoców

Nektar owocowy składa się również z soku świeżego i zagęszczonego (minimum 25%) rozcieńczonego z wodą. Mogą zawierać dodatki, takie jak np. naturalny miód, witaminy oraz składniki mineralne. Producenci przygotowują nektary z owoców, które są zbyt kwaśne, aby mógł powstać z nich sok. Na sklepowych półkach znajdziemy zatem nektary z  agrestu, owoców dzikiej róży, czarnych porzeczek, żurawiny oraz limonki. Warto podkreślić, że smak oraz barwa nektaru pochodzą wyłącznie z owoców, z których został wyprodukowany. Do nektarów nie można dodawać barwników i aromatów innych, niż uzyskane z owoców i warzyw, z których ten sok jest wyprodukowany. Zabronione jest również dodawanie do nektarów substancji konserwujących.

Napoje owocowe – doskonały towarzysz jesiennych spotkań

Napoje owocowe to grupa produktów charakteryzująca się zawartością owoców od 20% w górę. Mają najbardziej płynną konsystencję, są więc idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą ugasić pragnienie (napój przed spożyciem powinien być schłodzony w lodówce).
Napojem owocowym jest także np. sok pomarańczowy do którego dodano ekstrakt cynamonu.

* INQ Raport z badania ilościowego 5 porcji warzyw i owoców, 2017, s.10


Źródło: Wodainapoje.pl


soki_nektary

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij