Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Fakt: Kofeina może przyczynić się do poprawienia sprawności fizycznej podczas treningu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek między spożyciem kofeiny a zwiększeniem wytrzymałości i potencjału wytrzymałościowego oraz zmniejszeniem ocenianego wysiłku lub wysiłku podczas ćwiczeń

Badania sugerują, że kofeina może przyczynić się do poprawienia sprawności fizycznej zarówno podczas treningu wytrzymałościowego, jak i wysiłku intensywnego. Prace naukowe wykazały, że w ćwiczeniach wytrzymałościowych (tj. ćwiczeniach aerobowych trwających dłużej niż pięć minut, takich jak bieganie, jazda na rowerze i wioślarstwo), kofeina poprawia wydajność i może powodować zmniejszenie bólu mięśniowego. Badania sugerują również, że kofeina może pomóc w trakcie wykonywania krótkotrwałych ćwiczeń wysiłkowych (anaerobowych), tj. u wykwalifikowanych sportowców uprawiających sporty wysiłkowe i drużynowe.


Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek między spożyciem kofeiny a zwiększeniem wytrzymałości i potencjału wytrzymałościowego oraz zmniejszeniem ocenianego wysiłku lub wysiłku podczas ćwiczeń [EFSA 2011].


Kofeina prawdopodobnie oddziałuje poprzez działanie antagonistyczne kofeiny na receptory adenozyny w mózgu – jest to działanie prowadzące do zwiększenia produkcji adrenaliny, stymulujące produkcję energii  i zwiększające przepływ krwi do mięśni i serca. Kofeina może także wpływać na zmęczenie centralne, czyli typ zmęczenia powodowany przez zmiany neurochemiczne w mózgu, związane z długotrwałym wykonywaniem ćwiczeń, tym samym wpływając na stopień odczuwalnego wysiłku, bólu i poziom energii, które w konsekwencji prowadzą do poprawienia sprawności.


Nawodnienie organizmu jest istotną kwestią: EFSA stwierdził, że istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożyciem wody a utrzymaniem prawidłowych funkcji poznawczych [EFSA 2011]. Chociaż istnieją pewne wskazania na krótkotrwałe działanie moczopędne kofeiny, efekt ten nie równoważy ilości płynów pochodzących z wypitej kawy [Maughan 2003]. Picie z umiarem kawy kofeinowej może zatem pomóc zachować odpowiednią równowagę płynów [Neuhauser-Berthold, 1997, Grandjean 2000, Maughan 2003, Armstrong 2005, Silva 2013].


Opinia naukowa EFSA w sprawie bezpieczeństwa kofeiny stwierdza, że "pojedyncze dawki kofeiny do 200 mg (około 3 mg / kg mc.) pochodzące ze wszystkich źródeł nie zwiększają obaw związanych z bezpieczeństwem ogólnej populacji dorosłych, nawet jeśli spożywane są na mniej niż dwie godziny przed intensywnymi ćwiczeniami fizycznymi w normalnych warunkach środowiskowych.


Więcej informacji: Kawaizdrowie.pl


iStock-514690917

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij