Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle wymagań prawnych”Kwestie związane z prawidłowym oznakowaniem produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 11 października 2017 r. w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.W
konferencji wzięło udział ponad 80 przedstawicieli firm żywnościowych z całej
Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i
redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska,
dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika
„Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.
Andrzej Gantner wygłosił również pierwszą
prezentację pt. „Ograniczenia w reklamie żywności wynikające z przepisów
prawa oraz samoregulacji w Polsce”. W swoim wystąpieniu Dyrektor
przypomniał, czym jest reklama w rozumieniu prawa żywnościowego, a także
wyjaśnił, jak należy rozumieć określenie „rzetelne informowanie”. Uczestnicy
konferencji zapoznali się również z systemem samoregulacji reklamy żywności
skierowanej do dzieci do lat 12. Andrzej Gantner poinformował przy tym, że
monitoringi systemu przeprowadzone przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji
potwierdziły, że samoregulacja jest skutecznym rozwiązaniem w ograniczaniu
reklam i wskazań sponsorskich dot. artykułów spożywczych i napojów
zawierających składniki, których obecność w nadmiernych ilościach w codziennej
diecie jest niewskazana.
Kolejną prezentację pt. „Wyrok
Trybunału Sprawiedliwości z 14 lipca 2016 r. C-19/15 w sprawie stosowania
oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych w przekazach komercyjnych skierowanych do
konsumentów finalnych i do specjalistów w dziedzinie ochrony zdrowia”
omówiła mecenas Marlena Żarnecka z DENTONS. Prelegentka przedstawiła
tematykę przedmiotowego wyroku, główne punkty przekazu postawionego zarzutu
oraz argumentację pozwanego. W trakcie prezentacji została także przywołana
sentencja wyroku oraz jego uzasadnienie, a także konsekwencje prawne dla państw
członkowskich i firm spożywczych.
Następnie dr Iwona Wiśniewska,
ekspert ds. oceny ryzyka przedstawiła prezentację pt. „Oświadczenia
żywieniowe i zdrowotne dotyczące żywności”. W trakcie wystąpienia zostały
omówione aktualne prace EFSA dotyczące oświadczeń oraz ostatnie zmiany wykazu
dozwolonych oświadczeń. Ponadto zostały przywołane wytyczne opracowane przez
PFPŻ ZP odnoszące się do oświadczeń żywieniowych nt. zawartości cukru w
produktach spożywczych i kwestii elastyczności brzmienia tych oświadczeń.
Uczestnicy konferencji mieli także możliwość zapoznania się z problemami i
dyskusjami wokół kwestii stosowania oświadczeń.
Prezentacja pt. „Prace Codex
Alimentarius dotyczące podawania informacji na produktach spożywczych w obrocie
pomiędzy przedsiębiorstwami (B2B)” została omówiona przez Dorotę
Kozłowską z PFPŻ ZP. W trakcie swojego wystąpienia prelegentka przedstawiła
Komisję Kodeksu Żywnościowego – historię jej powołania i cel działania. Ponadto
wyjaśnione zostało znaczenie dokumentów Kodeksu Żywnościowego oraz
zaprezentowane proponowane zapisy aktualnie tworzonych wytycznych Codex
Alimentarius z zakresu umieszczania informacji na opakowaniach zbiorczych
produktów spożywczych.
Dorota Kozłowska omówiła także kolejne zagadnienie -
„Rozmieszczenie informacji na etykietach produktów – aktualne wymagania
prawne”. Uczestnicy konferencji zapoznali się z interpretacją przepisów
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25
października 2011 r. w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, a także
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów
środków spożywczych. W swoim wystąpieniu Dorota Kozłowska podała m.in. na
podstawie przykładów, jakie informacje muszą znaleźć się na etykiecie przy
nazwie produktu, w tym samym polu widzenia, w głównym polu widzenia, a także w
pobliżu tabeli wartości odżywczych.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
DENTONS
Henkel
IFM
Electronic Sp. z o.o.
J.S.
Hamilton Poland S.A.
SIEMENS Sp. z o.o.
Patroni konferencji PFPŻ ZP:
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
System Gwarantowanej Jakości
Żywności „QAFP”
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Związek Polskie Mięso
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” |
| | Marlena Żarnecka, DENTONS |
| | dr Iwona Wiśniewska, ekspert ds. oceny ryzyka |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| |
pełna lista aktualności
|