Ceny żywności w Polsce szybują. Inflacja we wrześniu najwyższa od 5 latJak podaje GUS, we wrześniu br. inflacja wyniosła 2,2 proc. względem minionego roku. W stosunku do września, zanotowano wzrost o 0,4 proc. Duży wpływ na wyższą inflacje miał znaczny wzrost cen żywności - o ponad 5 proc. Samo masło podrożało aż o 7 proc.Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2017 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosły o 0,4 proc. (w tym towarów – o 0,6 proc., przy spadku cen usług – o 0,2 proc.).
Ceny żywności wzrosły we wrześniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,5 proc. wobec spadku o 0,7 proc. w sierpniu br. Najbardziej podrożało masło (o 6,9 proc.), warzywa (o 2,4 proc.) i ryż (o 1,0 proc.). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,7 proc., w tym jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 0,9 proc., sery i twarogi oraz mleko – po 0,7 proc., a także jaja – o 0,6 proc.). We wrześniu br. konsumenci płacili więcej za makarony i produkty makaronowe (o 0,5 proc.) oraz mięso (przeciętnie o 0,3 proc., w tym mięso drobiowe – o 0,7 proc., wieprzowe – o 0,4 proc. i wędliny – o 0,1 proc., przy utrzymujących się na tym samym poziomie cenach mięsa wołowego i cielęcego).
Więcej informacji: www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/ceny-zywnosci-w-polsce-szybuja-inflacja-we-wrzesni,42570
pełna lista aktualności
|