Branża mleczarska bije rekordy. Tyle firmy jeszcze nie zarobiłyObserwowana w pierwszej połowie 2017 roku dobra koniunktura na światowym rynku przetworów mleczarskich oraz zwiększony wolumen przerobu surowca pozytywnie wpłynęły na wyniki finansowe branży w Polsce.Według najnowszych danych Pont-Info przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniających co najmniej 10 osób zwiększyły się w skali roku o 24,9 proc. do 16,5 mld zł. Osiągnięty przychód w omawianym czasie był zatem rekordowy - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Zwiększone przychody są przede wszystkim efektem wyższych cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty. W pierwszej połowie br. średnie stawki zbytu masła w blokach były o 63 proc. wyższe niż rok wcześniej. Przeciętne ceny serów Edam były wyższe o 39 proc., zaś serów Gouda o 38 proc. Odtłuszczone mleko w proszku kosztowało natomiast średnio o 13 proc. więcej. Od kilku do kilkunastu procent droższe były też produkty płynne, takie jak mleko spożywcze, śmietana, czy jogurty.
Więcej informacji: Agropolska.pl
pełna lista aktualności
|