Zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa KardiologicznegoNiedawno opublikowane rekomendacje Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego po raz kolejny potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia tłuszczów nasyconych tłuszczami wielo- lub jednonienasyconymi.Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD)
są główną przyczyną zgonów na świecie. W Polsce według raportu GUS (wydanego w
styczniu 2016 roku), choroby kardiologiczne są przyczyną aż 46 proc. zgonów. Leczenie zapobiegawcze, które zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób
nawet w niewielkim odsetku, może znacząco zmniejszyć liczbę osób, u których
rozwiną się CVD i koszty ich opieki, zarówno w skali krajowej jak i globalnej.
Eksperci Amerykańskiego Towarzystwa
Kardiologicznego (American Heart Association/ AHA) dokonali przeglądu badań i
prac z zakresu wpływu spożycia tłuszczów na choroby układu krążenia, w tym
najnowsze dowody naukowe dotyczące znaczenia zastąpienia tłuszczów nasyconych
innymi rodzajami tłuszczów i węglowodanami.
We wnioskach AHA zauważa, że:
1. Randomizowane,
kontrolowane badania, w których zmniejszono spożycie z dietą tłuszczów
nasyconych i zastąpiono je wielonienasyconymi olejami roślinnymi, wykazały
zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego o ok. 30%, podobne do
redukcji uzyskiwanej w wyniku leczenia statynami;
2. Prospektywne badania
obserwacyjne przeprowadzone w wielu populacjach wykazały, że niższe spożycie
tłuszczów nasyconych w połączeniu z wyższym spożyciem tłuszczów wielo- i jednonienasyconych
wiąże się z niższą częstotliwością występowania chorób układu krążenia;
3. Natomiast zastąpienie
nasyconych tłuszczów przez rafinowane węglowodany nie jest związane z niższymi
wskaźnikami występowania chorób układu sercowo-naczyniowego;
4. Zamiana tłuszczów nasyconych
tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, stanowiącego
przyczynę miażdżycy tętnic.
Uzyskane w ciągu ostatnich kilku lat
dowody naukowe wzmacniają długoletnie zalecenia AHA w zakresie zastąpienia tłuszczów
nasyconych tłuszczami wielo- i jednonienasyconymi w celu zmniejszenia częstości
występowania CVD. Nie zaleca się przy tym zmniejszenia całkowitej ilości
spożywanego tłuszczu.
Zamiana tłuszczów nasyconych tłuszczami
nienasyconymi powinna być wdrażana jako część modelu ogólnej zdrowej diety tj.
dieta DASH czy dieta śródziemnomorska, co zostało podkreślone w wytycznych
dotyczących stylu życia AHA/American College of Cardiology z 2013 r. oraz w dietetycznych
wytycznych dla Amerykanów na lata 2015-2020.
Frank M. Sacks, Alice H. Lichtenstein, Jason H.Y. Wu,
Lawrence J. Appel, Mark A. Creager, Penny M. Kris-Etherton, Michael Miller,
Eric B. Rimm, Lawrence L. Rudel, Jennifer G. Robinson, Neil J. Stone, Linda V.
Van Horn. Dietary Fats and
Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart
Association. 2017. Circulation. 2017;135:00.
Streszczenie dostępne jest na stronie: Sacks et al., 2017.
Więcej informacji na stronie Dobretluszcze.pl
pełna lista aktualności
|