Zawartość tłuszczów trans w produktach tłuszczowychWyniki badania 44 najpopularniejszych produktów tłuszczowych pod kątem zawartości tzw. tłuszczów trans.Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Zakład Medycyny Społecznej
i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM) zbadały 44
najpopularniejsze produkty tłuszczowe do smarowania pieczywa oraz do pieczenia
pod kątem zawartości tzw. tłuszczów trans czyli izomerów trans nienasyconych
kwasów tłuszczowych.
Wyniki badania dla
wielu konsumentów mogą być zaskakujące:
- Przeanalizowaliśmy próbki 23 marek margaryn (miękkich i
twardych), 16 marek miksów tłuszczowych (mieszanina tłuszczów mlecznych i
roślinnych) oraz 5 marek masła. Okazało się, że zawartość tłuszczów trans w
masłach wynosi 2-3 proc. ogólnego składu kwasów tłuszczowych, podczas gdy w
miękkich margarynach kubkowych 0,1-1,1 proc., w miksach tłuszczowych od 0,2-5
proc., a w margarynach twardych (kostki do pieczenia) od 0,2 do 22 proc., w
zależności od próbki – informuje inż. Katarzyna Okręglicka z Zakładu Medycyny
Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM.
Według niej, spośród przebadanych produktów margaryny miękkie
miały najkorzystniejszy profil tłuszczowy (zawierały najwięcej nienasyconych
kwasów tłuszczowych, a najmniej tłuszczów nasyconych i izomerów trans).
- Masło nie jest niezbędne w naszej diecie. Warto pamiętać, że
dobrym źródłem zdrowych tłuszczów są także nasiona, orzechy i oleje roślinne –
dodaje Katarzyna Okręglicka.
Tłuszcze trans na
etykiecie:
- Trzeba uważnie czytać etykiety. Jeśli w składzie produktu jest
wykazany częściowo utwardzony lub uwodorniony olej lub tłuszcz roślinny oznacza
to, że produkt ten zawiera tłuszcze trans. Podobnie jest z produktami, które
zawierają tłuszcz mleczny. Nie wszyscy wiedzą, że w tłuszczu mlecznym w sposób
naturalny występują niewielkie ilości tłuszczów trans. Oczywiście spożywania
mleka i jego przetworów z tego powodu nie odradzamy, z uwagi na to, że są one
cennym źródłem wapnia – dodaje dr Agnieszka Jarosz.
Co ciekawe, eksperci podkreślają, że tłuszcze całkowicie
utwardzone nie zawierają tłuszczów trans.
Dlaczego
to takie ważne?
- O tłuszczach trans nie można powiedzieć nic dobrego.
Przyczyniają się one m.in. do powstawania w organizmie człowieka stanu
zapalnego, który sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym m.in. chorób
sercowo-naczyniowych (zawały, udary), nowotworów, cukrzycy czy zaburzeń
płodności. W związku z negatywnym wpływem tłuszczów trans na zdrowie zaleca
się, aby ich spożycie było tak niskie jak to tylko możliwe. Maksymalna
zawartość tłuszczów trans w dziennej racji pokarmowej powinna ograniczać się do
1 proc. dostarczanej z pożywieniem energii – mówi prof. Mirosław Jarosz,
dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Dr hab. Hanna Mojska, specjalistka od tłuszczów i metabolomiki z
Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że spożywanie znaczących ilości
tłuszczów trans przyczynia się m.in. do podwyższenia poziomu tzw. złego
cholesterolu LDL i obniżenia poziomu dobrego cholesterolu HDL w surowicy krwi.
Według niej, z uwagi na liczne szkodliwe oddziaływania tłuszczów
trans na organizm człowieka, można się w najbliższych latach spodziewać
wprowadzenia na terenie Unii Europejskiej prawnych regulacji, które nałożą na
producentów żywności limity określające maksymalną dozwoloną zawartość
tłuszczów trans w produktach.
Na podstawie www.zdrowie.pap.pl
Więcej informacji w artykule: http://dobretluszcze.pl/unikaj-tluszczow-trans/
pełna lista aktualności
|