Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Problemem polskiego rolnictwa są rozdrobnione strumienie surowców
- Nikt w Polsce nie jest w stanie wyprodukować takiej ilości boczku wieprzowego, jaką chcieliby zamówić Chińczycy (gdyby nie było ASF), bo nie jest w stanie zapewnić standardu. A Duńczycy są. Na tym tracimy i lekceważy się u nas to, że żeby handlować z całym światem, należy mieć wewnętrznie bardzo dobrze zorganizowaną produkcję, obrót surowcami i zaopatrzenie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.

Andrzej Gantner przypomina, że polskie fundusze promocji żywności dysponują łącznie ok. 40 mln zł rocznie, czyli 10 mln euro.


- To prawdopodobnie mniej niż przeciętne zrzeszenie producentów żywności regionalnej we Włoszech wydaje na swoją działalność w ciągu pół roku. Jesteśmy szóstym producentem żywności w UE. Jeżeli myślimy o handlu na wielką skalę z całym światem to musimy mieć systemy, które oni mają. - dodaje.


Więcej: www.portalspozywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij