Nowe przepisy dotyczące norm jakości handlowej dla owoców i warzywW dniu 1 lipca br. weszły w życie zmiany do przepisów wspólnotowych dotyczące norm jakości handlowej dla owoców i warzyw zawarte w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1580/2007 ustanawiające przepisy wykonawcze do rozporządzeń Rady (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96 i (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw w zakresie norm handlowych (Dz. U WE L 336 z 13.12.2008, str. 1).Jedną z najistotniejszych zmian przewidzianych w nowelizacji do rozporządzenia (WE) nr 1580/2007 jest ograniczenie zakresu tzw. szczegółowych norm handlowych okreslajacych m.in. kształty i rozmiary niektórych owoców i warzyw. Nowe przepisy przewidują, że szczegółowe normy handlowe będą obejmowały produkty najważniejsze z punktu widzenia wartości ich obrotu w handlu wewnątrz i pozawspólnotowym. Do tej pory normy te obowiązywały wobec 36. gatunków owoców i warzyw. Aktualnie dotyczą następujących produktów:
-
jabłka,
-
owoce cytrusowe,
-
kiwi,
-
sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich,
-
brzoskwinie i nektaryny,
-
gruszki,
-
truskawki,
-
papryka słodka,
-
winogrona stołowe,
-
pomidory.
Szczegółowe normy handlowe, dla ww. gatunków określone są w części B załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1221/2008.
Dla pozostałych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku owoców i warzyw stosuje się ogólną normę handlową. Szczegóły ogólnej normy handlowej określone są w części A załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1221/2008.
Wchodzące dziś w życie przepisy przewidują także dodatkowe wyłączenia ze stosowania standardów jakości handlowej, w przypadku gdy:
- produkty są wyraźnie oznaczone słowami: "przeznaczone do przetworzenia" lub "do spożycia przez zwierzęta" lub innym równoważnym sformułowaniem, jeśli przeznaczane są dla przemysłu przetwórczego lub do spożycia przez zwierzęta lub na inne cele pozażywnościowe;
- produkty, które zostały poszatkowane lub przycięte w celu przygotowania ich do bezpośredniego spożycia lub wykorzystania w kuchni;
Wyłączono także z obowiązku przestrzegania wymagań określonych w ogólnej normie handlowej w odniesieniu do grzybów (z wyjątkiem grzybów hodowlanych, np. pieczarek), kaparów, migdałów, orzechów oraz szafranu.
Źródło: www.minrol.gov.pl
pełna lista aktualności
|