Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
EEC 2017: Znakowanie polskiej żywności bez kryteriów jakościowych to strzał w kolano
- Obecnie jedynym warunkiem do spełnienia dla uzyskania znaku "Produkt Polski" jest pochodzenie surowca z Polski w odpowiednim procencie i nic więcej. To oznacza, że tym samym znakiem będą oznakowane produkty premium oraz te z niskiej półki. Można sobie wyobrazić jaki to będzie miało wpływ na postrzeganie polskich produktów w Polsce, ale i zagranicą - mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności podczas debaty "Eksport polskiej żywności w nowej globalnej rzeczywistości gospodarczej" na Europejskim Kongresie Gospodarczym EEC 2017.

Andrzej Gantner zauważył, że fakt, iż różne kraje potrafią w różnym stopniu zadbać o swój interes w umowach obejmujących duże obszary gospodarcze, wynika z odmiennego umocowania biznesu.


- Zupełnie inaczej jest usadowiony biznes we Francji, Niemczech czy Włoszech a inny ma wpływ na urzędników u nas. W przypadku CETA nie było żadnych konsultacji, zapytań, a to organizacje przedsiębiorców powinny być w pierwszej kolejności konsultowane.


Więcej informacji: www.portalspozywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij