EEC 2017: Znakowanie polskiej żywności bez kryteriów jakościowych to strzał w kolano- Obecnie jedynym warunkiem do spełnienia dla uzyskania znaku "Produkt Polski" jest pochodzenie surowca z Polski w odpowiednim procencie i nic więcej. To oznacza, że tym samym znakiem będą oznakowane produkty premium oraz te z niskiej półki. Można sobie wyobrazić jaki to będzie miało wpływ na postrzeganie polskich produktów w Polsce, ale i zagranicą - mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności podczas debaty "Eksport polskiej żywności w nowej globalnej rzeczywistości gospodarczej" na Europejskim Kongresie Gospodarczym EEC 2017.Andrzej Gantner zauważył, że fakt, iż różne kraje potrafią w różnym stopniu zadbać o swój interes w umowach obejmujących duże obszary gospodarcze, wynika z odmiennego umocowania biznesu.
- Zupełnie inaczej jest usadowiony biznes we Francji, Niemczech czy Włoszech a inny ma wpływ na urzędników u nas. W przypadku CETA nie było żadnych konsultacji, zapytań, a to organizacje przedsiębiorców powinny być w pierwszej kolejności konsultowane.
Więcej informacji: www.portalspozywczy.pl
pełna lista aktualności
|