Znakowanie - UE dostrzega potrzebę zmiany przepisówKomisja Europejska rozpoczęła przygotowania do prac nad nowym całościowym przegladem uregulowań w obszarze znakowania (etykietowania) żywności.W lutym br Dyrekcja Generalna Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów (DG SANCO) opublikowała dokument zatytułowany "Znakowanie: konkurencyjność, informowanie konsumentów oraz lepsze przepisy dla UE". Dokument stanowi zaproszenie zainteresowanych stron do dyskusji nad zmodyfikowaniem obowiązujących obecnie przepisów. Faza konsultacyjna, przeznaczona na kierowanie komentarzy przez organizacje i inne podmioty prawne potrwa do czerwca 2006. W międzyczasie odbędzie się kilka spotkań i konferencji z udziałem przedstawicieli świata nauki, konsumentów oraz przemysłu żywnościowego. DG SANCO skierowała też zaproszenie do współpracy do innych dyrekcji generalnych w Komisji Europejskiej: ds. przedsiębiorczości, rolnictwa,środowiska, handlu i rynku.
Obecne przepisy UE w sprawie znakowania wykorzystują ramy wyznaczone w 1979 roku. Są publikowane w formie dyrektyw, co powoduje rozbieżności interpretqcyjne w poszczególnych państwach członkowskich. Wielu uczestników dyskusji dotyczącej zmiany obecnych przepisów podziela pogląd, że obowiązujące wymagania nie zapewniają konsumentom pełnej informacji umożliwiającej dokonywanie wlaściwych wyborów, mimo ogromnej ilości wymaganych informacji, co z kolei utrudnia funkcjonowanie przemysłowi żywnościowem, dla którego znakowanie stanowi środek komunikacji z konsumentami.
Dla PFPŻ znakowanie stanowi jeden z priorytetowych tematów. Nasi przedstawiciele są stałymi uczestnikami prac Komitetu ds. Polityki Żywności i Konsumentów w CIAA (FCP). Jednym z podstawowych kierunków działań tego komitetu są kwestie związane z informowaniem konsumentów.
pełna lista aktualności
|