Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spowolnienie wzrostu dynamiki eksportu
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP, zauważył, że dynamika eksportu polskiej żywności trochę zwolniła. - Mniej więcej 3-4 proc. wzrostu osiągniemy w stosunku do zeszłego roku. Mamy lekkie wyhamowanie, aczkolwiek cały czas rośniemy – ocenił.

Wyjaśnił przyczynę spowolnienia wzrostu dynamiki eksportu. - Nic nie trwa wiecznie i nie można w nieskończoność zdobywać rynków. Naszym głównym rynkiem jest Unia Europejska, która nie jest z gumy. 80 proc. wszystkiego, co eksportujemy, trafia na rynek europejski – mówił.


Gość programu uważa, że powoli tracimy naszą najprostszą przewagę – cenową. - Polskim producentom rosną bardzo mocno koszty i nie do końca jesteśmy w stanie to zrównoważyć wzrostem wielkości produkcji. Część naszych firm zaczyna już przegrywać na poziomie dostaw do dyskontów w krajach za granicą. Zaczynamy przegrywać z graczami z tamtych rynków. Przestajemy być konkurencyjni – zauważył.


Jako pozytywny punkt Gantner wskazuje wzrost eksportu masła. - Jest to związane z sytuacją na świecie, że masła zaczyna brakować – mówił. - Produkty mleczarskie są silnie powiązane z rynkami światowymi. Rynek światowy masła wszedł w fazę górki popytu i dołka podaży – dodał.


Więcej: 

www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/311309922-RZECZoBIZNESIE-Andrzej-Gantner-Przemysl-spozywczy-spoczal-na-laurach.html


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij