Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komentarze PFPZ ZP do Systemu Kategoryzacji Środków Spożywczych
W chwili obecnej w ramach Komisji Europejskiej trwają prace nad Systemem Kategoryzacji Środków Spożywczych.
Zgodnie z założeniami Komisji Europejskiej, system kategoryzacji powinien zostać ustanowiony w 3 kwartale 2010 r.


System Kategoryzacji Środków Spożywczych jest opracowywany w celu utworzenia załącznika nr II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Załącznik będzie zawierał wspólnotowy wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. Wykaz ten będzie przygotowany w oparciu o kategorie środków spożywczych, do których będą dopuszczone poszczególne substancje dodatkowe.

PFPŻ ZP przekazała wstępne uwagi do dokumentów zawierających propozycję podziału środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego na kategorie i subkategorie. Trwają również prace zmierzające do wypracowania uwag przemysłu dotyczących pozostałych grup produktów żywnościowych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij