Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ekologiczne nie zawsze najlepsze
Rozmowa z prof. dr. hab. Janem K. Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny.

Polityka: Na rynku coraz więcej jest sklepów z ekologiczną i zdrową żywnością. Ich klienci uważają, że kupują tam owoce i warzywa, które były uprawiane bez użycia środków ochrony roślin. Czy tak jest rzeczywiście? 

Prof. dr. hab. Jan K. Ludwicki: Na początek muszę sprostować niektóre potoczne sformułowania. Nie popieram określenia „zdrowa żywność". Prawidłowo lepiej mówić o „zdrowym żywieniu" i „bezpiecznej żywności". Ponieważ każda żywność musi być bezpieczna, a ze zdrowym żywieniem różnie bywa. Na przykład można jeść bezpieczną żywność w nadmiarze lub stosować ekstremalne diety i sobie zaszkodzić. Co do upraw ekologicznych, też chciałbym jedną kwestię odkłamać. Tu również stosowane są środki ochrony roślin, bo inaczej te uprawy by się nie utrzymały. Resort rolnictwa dopuszcza określoną grupę środków ochrony roślin, tych najmniej niebezpiecznych, także nawozów sztucznych, ale zalecając mniejsze dawkowanie, które można stosować w uprawach ekologicznych. Zgodnie z dobrą praktyką te uprawy są nadzorowane, a produkty mają specjalne atesty. Generalnie jednak nie udaje się wyprodukować roślin w jakichś rozsądnych ilościach, nie zabezpieczając ich przed choroba mi. Oczywiście w mikroskali działkowcy stosują różne metody biologiczne: np. wyciągi z pokrzywy lub z innych roślin, którymi spryskują rośliny, ale takie sposoby nie są skuteczne w uprawach przemysłowych. 

Więcej w: Polityka 17/08/2016


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij