Spożywamy więcej mleka i jego przetworówZdecydowanie mniej jemy za to warzyw i owoców - wynika z danych, jakie w poniedziałek opublikował Główny Urząd Statystyczny.Z zaprezentowanych danych wynika, że w latach 2005 - 2014
spadło w Polsce spożycie ziemniaków (ze 126 kg w 2005 r. do 101 kg średnio na mieszkańca).
Jemy też zdecydowanie mniej kurzych jaj (215 sztuk w 2005 r. i 155 w 2014 r.).
Pijemy
za to zdecydowanie więcej piwa otrzymywanego ze słodu; w 2005 r. było to
średnio 80,7 l na głowę; w 2014 r. już 98,9 l.
Nie zmienia się ilość zjadanej przez nas wieprzowiny -
prawie tak samo jak dziewięć lat wcześniej, w 2014 r. statystyczny Polak zjadł
jej 39 kg. Wzrosła za to ilość zjadanego przez nas drobiu - w 2005 r. było to
23,4 kg , w 2014 r. 28,2 kg. Na naszych stołach niezmiennie jest bardzo mało
wołowiny - w 2005 r. było to 3,9 kg, w 2014 r. zaledwie 1,6 kg.
Zdecydowanie wzrosła konsumpcja mleka i jego przetworów - w
2005 r. średnie spożycie to 173 l. na osobę, w 2014 już 205 l. Nie zmieniły się
za to ilości zjadanego przez nas masła - zarówno w 2005 i 2004 r. przeciętnie
było to 4,2 kg. rocznie.
W porównaniu z 2005 r. w 2014 r. jedliśmy mniej warzyw (110 kg
i 104 kg na osobę) oraz owoców (54,1 kg i 47 kg na osobę). Spadło również
spożycie ziarna czterech zbóż w przeliczeniu na przetwory z 119 kg w 2005 r. do
106 kg na osobę w 2014 r.
W 2005r. wypiliśmy natomiast średnio 8,6 l. wina i miodów
pitnych, w 2014 r. było to 6,3 l., w tym roku średnio mieszkaniec Polski wypił
3,2 l. napojów z grupy "wódki, likiery i inne napoje alkoholowe",
dziewięć lat wcześniej - 2,5 l.
Źródło: PAP 31.08.2015
pełna lista aktualności
|