Prognozy OECD-FAO dla światowego rynku olejów roślinnych w latach 2015-2024Na początku lipca br. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) opublikowały wspólny raport prezentujący długoterminowe prognozy dla światowych rynków rolnych pt. ''Agricultural Outlook 2015-2024''.Wg autorów raportu, światowa produkcja olejów roślinnych w 2024 r. będzie o 24 proc. większa (tj. o 41 mln t) niż przeciętnie w latach 2012-2014 i osiągnie poziom ok. 210,5 mln t.
Mimo przewidywanego wyhamowania wzrostu powierzchni upraw palmy olejowej, oczekuje się dość znaczącego zwiększenia produkcji oleju palmowego w Malezji i Indonezji. Tym samym udział oleju palmowego w strukturze produkcji olejów na świecie zwiększy się z 34 proc. do 36 proc. Prawdopodobnie w analizowanym okresie wzrośnie również produkcja oleju sojowego, co będzie konsekwencją spodziewanych większych zbiorów i przerobu soi.
Światowa konsumpcja olejów roślinnych w 2024 r. ma wynieść 210,4 mln t i być o 26 proc. wyższa od średniej z lat 2012-2014. Warto zwrócić uwagę, że zużycie olejów roślinnych w najbliższej dekadzie będzie rosło wolniej niż w poprzednim dziesięcioleciu. Jedną z przyczyn będzie spowolnienie konsumpcji olejów przeznaczanych na cele żywnościowe w krajach rozwijających się z 2,7 proc. średniorocznie w poprzedniej dekadzie do 1,1 proc. w przyszłej. Innym powodem wyhamowania zużycia olejów może być spowolnienie wzrostu produkcji biodiesla z surowców rolnych w niektórych krajach.
W kolejnej dekadzie, tak jak w poprzednich latach, blisko 40 proc. olejów wyprodukowanych na świecie będzie przedmiotem handlu. Światowy wolumen eksportu zwiększy się z ok. 70 mln t przeciętnie w latach 2012-2014 do ok. 82 mln t w 2024 r. Największymi eksporterami w skali globalnej pozostaną Malezja i Indonezja.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|