Wzrost cen produktów mleczarskich zacznie się w drugiej połowie rokuMożna oczekiwać, że silniejszy wzrost cen rozpocznie się w II poł. br., co spowodowane będzie zwiększeniem światowego popytu, szczególnie ze strony Afryki oraz Azji Południowo-Wschodniej - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Jakub Olipra z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A.Zgodnie z danymi Komisji
Europejskiej w kwietniu br. mieliśmy do czynienia z utrzymującymi się spadkami
cen mleka i produktów mlecznych na unijnym rynku. Ceny odtłuszczonego mleka w
proszku były w kwietniu br. o 34,6 proc. niższe niż w kwietniu 2014 r., ceny
pełnego mleka w proszku o 24,5 proc. niższe, masła o 11,5 proc. niższe, a serów
Cheddar, Edam i Gouda kolejno o 19,9 proc., 20,8 proc. i 21,4 proc. niższe.
Podobne spadki cen odnotowywane są również na rynkach w USA i Oceanii.
- Mimo, że mamy do czynienia z
niższym tempem spadku cen w porównaniu do początku br. wynika ono z efektów
niskiej bazy sprzed roku, nie świadcząc tym samym o powrocie rynku do równowagi
- zwraca uwagę analityk Credit Agricole.
(Źródło: Portalspożywczy.pl /
Credit Agricole)
pełna lista aktualności
|