Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Warto polubić olej rzepakowy
Podwyżka cen oliwy pochodzącej z południa Europy nie musi zmienić naszych zwyczajów kulinarnych. W Polsce też mamy doskonały olej rzepakowy, zwany „oliwą północy".

Wielkie plantacje oliwek na południu Włoch niszczy muszka roznoszaca bakterię  Xylella fastidiosa. Z tego powodu zbiory mogą być znacznie mniejsze niż w poprzednich latach. Ato oznacza podwyżki cen oliwy. Czy będą bolesne dla naszych kieszeni? 

 

Anna Kitala, analityczka banku BGŻ: - W strukturze spożycia tłuszczów w Polsce oliwa z oliwek ma niewielkie znaczenie. W ostatnich latach, według GUS, jej udział to 1-2 proc. Dlatego podwyżki nie powinny mieć większego wpływu na ceny olejów roślinnych. –Oliwa jest w Polsce marginalnym produktem. Stanowi zaledwie kilkaprocent spożywanych tłuszczów roślinnych, wiec nawet jeżeli jej ceny wzrosną, nie sprawi to, że podrożeją oleje - potwierdza Lech Kempczyński, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

 

W Polsce ponad 80 proc. spożycia to olej rzepakowy. Odpowiadając na ankietę PSPO prawie połowa Polaków przyznała, że rocznie zużywa w domach ponad 12 litrów oleju rzepakowego, co trzeci - że od 7 do 12 litrów. Mniej niż 3 litry na rok potrzebuje tylko trzech na stu zapytanych.

 

Zaletą oleju rzepakowego jest natomiast to, że jest odporny na jełczenie i wysoką temperaturę - podaje Krzysztof Krygier ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Olej rzepakowy zawiera też najmniej niekorzystnych nasyconych, a najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w oliwie jest ich od ponad 2 do 10 razy mniej).

 

(Źródło: Metro Warszawa 12.05.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij