Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Co nam da TTIP?
Pod takim tytułem przez Biuro Informacyjne Parlamentu Europejskiego i Instytut Spraw Publicznych została zorganizowana debata na temat umowy o wolnym handlu między UE a USA.

Negocjacje między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi trwają już ponad półtora roku. Głównym celem umowy jest zliberalizowanie dostępu do rynków dla obydwu gospodarek poprzez bardziej kompleksowe znoszenie barier w handlu niż tylko poprzez zmniejszanie ceł, które obecnie już są dość niskie. Sama umowa, jak i sposób prowadzenia negocjacji budzą jednak sprzeciw ze strony wielu środowisk, zwłaszcza pozarządowych.

 

Wychodząc naprzeciw zarzutom o brak przejrzystości procesu negocjacyjnego, Komisja Europejska na początku stycznia br. opublikowała duży zbiór unijnych stanowisk i konkretnych propozycji zapisów w TTIP (Transatlantyckim Partnerstwie w dziedzinie Handlu i Inwestycji). To pierwszy przypadek upublicznienia proponowanej treści dokumentu negocjowanego w ramach dwustronnych rozmów handlowych. Aby opublikowane w internecie dokumenty były bardziej przystępne dla osób niebędących ekspertami, Komisja przygotowała także Przewodnik dla czytelników, zawierający słownik terminów i skrótów, serię arkuszy informacyjnych wyjaśniających prostym językiem, co jest przedmiotem danego rozdziału umowy TTIP i co UE pragnie w danej dziedzinie wynegocjować. Teksty (w języku angielskim) są dostępne online.

 

Ponadto, w celu zapewnienia publicznej dyskusji nt. zysków i zagrożeń wynikających z umowy TTIP, Biuro Informacyjne Parlamentu Europejskiego we współpracy z Instytutem Spraw Publicznych zorganizowało konferencję, na którą zaprosiło ekspertów - przedstawicieli Komisji Europejskiej, rządu RP, organizacji przedsiębiorców oraz stowarzyszeń przeciwnych podpisaniu umowy TTIP. Jakie będą skutki zawarcia umowy o wolnym handlu między UE i USA (TTIP)? Co na umowie może zyskać Europa, a jakie są główne obawy z nią związane? Jak umowa może wpłynąć na europejski przemysł, rolnictwo, ochronę konsumentów, kulturę, czy rozstrzyganie sporów między inwestorami a państwami? – to tylko część pytań, na które szukano odpowiedzi w zeszły czwartek, 22 stycznia w Warszawie. W spotkaniu wzięło także udział ponad 120 zgromadzonych w sali osób, które aktywnie brały udział w burzliwej dyskusji na temat skutków wprowadzenia umowy TTIP.

 

Prof. Danuta Hübner – posłanka do Parlamentu Europejskiego, przewodnicząca Komisji Spraw Konstytucyjnych PE oraz członkini Komisji Gospodarczej i Monetarnej PE oceniła, że "Mądrze skonstruowana umowa o partnerstwie w dziedzinie handlu i inwestycji między UE i USA (TTIP) może być bodźcem do rozwoju zarówno dla Unii Europejskiej jak i USA". Pani Profesor zauważyła również, że gospodarki te mają długą historię współpracy i podobny system wartości. Ich dominujący udział w handlu i inwestycjach światowych spowoduje, że podpisanie porozumienia będzie miało strategiczne znaczenie. Ze względu na końcowy - globalny zasięg ustanowi ono nowe standardy dla przyszłej wymiany handlowej.

 

W swoim wystąpieniu prof. Hübner zaznaczyła, że bezpieczeństwo żywności jest jednym z kluczowych zagadnień dla Unii. Choć sektor rolno-spożywczy to niewielka część wymiany handlowej UE-USA, to jednak postrzegany jest przez obydwie strony jako wrażliwy. Z negocjacji wyłączono np. obszar kontrowersyjny jakim jest żywność GMO.

 

Pełna relacja z konferencji: http://www.europarl.pl/pl/strona_glowna/aktualnosci/news/2015pl/debatattip.html


(Agnieszka Słodowa na podst. http://ec.europa.eu/)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij