Profile składników odżywczych - prace Komisji EuropejskiejW ramach realizacji postanowień Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, Komisja Europejska opracowała dokument roboczy na temat profili składników odżywczych pt. „Working dokument on the setting of nutrient profiles”.Dokument ten określa propozycje parametrów, które będą brane pod uwagę w przyszłym profilu żywieniowym dla następujących kategorii żywności:
- oleje roślinne, - tłuszcze do smarowania, - produkty mleczne, - produkty zbożowe, - owoce, warzywa i uzyskiwane z nich produkty, - mięso i produkty mięsne, - ryby i produkty rybne, - napoje bezalkoholowe, w tym soki
Propozycje Komisji Europejskiej są omawiane na posiedzeniach Grup Roboczych w Brukseli, w których skład wchodzą eksperci z poszczególnych państw członkowskich. Ostateczne rozwiązania w kwestii profili składników odżywczych mają być opublikowane zgodnie z wymaganiem Rozporządzenia 1924/2006 w terminie do 19 stycznia 2009 r.
Sprawa profili żywieniowych ma kluczowe znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ produkty, które pod względem składu nie będą mieścić się w ustalonym profilu, nie będą mogły być oznakowane oświadczeniami zdrowotnymi i żywieniowymi. Dokładne wymagania z tego zakresu są określone w art. 4 Rozporządzenia nr 1924/2006.
Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" w ramach konsultacji społecznych uczestniczy w procesie opiniowania dokumentu roboczego Komisji Europejskiej. Do tej pory nasza organizacja przekazała komentarze dotyczące profilu dla zbożowych produktów śniadaniowych, wyrobów specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz produktów czekoladowych i ciastkarskich.
pełna lista aktualności
|