Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace wspólnotowe dotyczące podawania informacji nt. glutenu na produktach spożywczych
Komisja Europejska opracowała projekt rozporządzenia w sprawie składu i znakowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nie tolerujących glutenu. Projekt dotyczy nie tylko produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, lecz także wyrobów tzw. ogólnego spożycia.

Zgodnie z propozycją Komisji, na produktach powszechnego spożycia będzie możliwe dobrowolne podawanie informacji, że dany produkt nie zawiera glutenu (określenie "bezglutenowy"), o ile zawartość tej substancji nie przekroczy 20 mg/kg produktu.

Dyskusje dotyczące projektu rozporządzenia odbywają się w ramach grup roboczych ekspertów państw członkowskich.

Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" zgłosiła kilka uwag odnośnie treści projektu rozporządzenia, m.in. następujące:

- Brzmienie zapisów projektu rozporządzenia budzi wątpliwości interpretacyjne  w świetle ogólnych przepisów dotyczących znakowania.
Proponujemy, aby zapisy rozporządzenia jednoznacznie określały, że informacja o nieobecności glutenu może być stosowana dla każdego produktu ogólnego spożycia, spełniającego warunki dotyczące poziomu glutenu określone w tym przepisie, nie posiadającego dodatkowego oznakowania wskazującego na jego specjalne przeznaczenie żywieniowe,  np. lody, chrupki kukurydziane sprzedawane w sklepach detalicznych, majonez.

- Nie jest w pełni zrozumiałe, dlaczego propozycja możliwości umieszczania określenia „very low gluten” ("bardzo niska zawartość glutenu") ma dotyczyć tylko żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, pomijając żywność ogólnego spożycia. Wnioskujemy o odpowiednie uzupełnienie zapisów art. 4 w tym zakresie.

- Dodatkowo proponujemy wprowadzenie możliwości stosowania określenia "odpowiedni w diecie bezglutenowej" w przypadku produktów ogólnego spożycia zawierających do 20 mg/kg glutenu w wyrobie gotowym do spożycia.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij