Komisja Europejska dopuściła do konsumpcji dwa konserwantyKomisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 969/2014 z dnia 12 września 2014 r. zmieniające sposób stosowania askorbinianu wapnia (E 302) i alginianu sodu (E 401) w niektórych nieprzetworzonych owocach i warzywach.
W ostatnich latach obserwuje się rosnące zapotrzebowanie
na świeżo pokrojone owoce i warzywa, głównie ze względu na wygodę ich stosowania
jako produktów gotowych do spożycia, jak również ze względu na korzyści dla zdrowia
związane z ich konsumpcją.
W związku z powyższym wniosek o zezwolenie na
stosowanie askorbinianu wapnia (E 302) i alginianu sodu (E 401) jako substancji
glazurujących w niektórych pakowanych, schłodzonych, nieprzetworzonych owocach
i warzywach gotowych do spożycia został przedłożony w dniu 12 listopada 2012 r.
Substancje te są stosowane łącznie w celu uzyskania jadalnego żelu, który następnie
aplikuje się na powierzchnię owoców i warzyw, tak aby powstała cienka warstwa
ochronna, stanowiąca fizyczną barierę dla tlenu i wilgoci i ograniczająca
wyciekanie i wysuszanie powierzchni tych owoców i warzyw. W rezultacie
ograniczone zostają reakcje psucia, dzięki czemu zachowane zostają właściwości
odżywcze owoców i warzyw. W związku z powyższym Komisja zezwoliła na stosowanie
alginianu sodu (E 401) jako substancji glazurującej owoce i warzywa obrane,
krojone i rozdrobnione” na maksymalnym poziomie wynoszącym 2 400 mg/kg oraz
tylko w połączeniu z askorbinianem wapnia (E 302) na maksymalnym poziomie
wynoszącym 800 mg/kg w celu uzyskania jadalnego żelu.
Źródło:
FAMMU/FAPA
pełna lista aktualności
|