Rośnie przetwórstwo mleka w PolsceW I połowie br., na skutek bardzo dobrych uwarunkowań produkcyjnych w roku ubiegłym, skup mleka w Polsce ukształtował się na poziomie o prawie 8% wyższym w relacji rocznej. Istotnie większa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich.Przede wszystkim, w odpowiedzi na duży popyt importowy generowany przez kraje rozwijające się, w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano bardzo duży wzrost produkcji mleka w proszku - o ponad 65 proc. w relacji rocznej do 115 tys. ton. Przy czym dynamika zmian była podobna w przypadku mleka odtłuszczonego i pełnego. Warto zaznaczyć, że w okresie styczeń-maj sprzedaż mleka w proszku poza granicami Polski ukształtowała się na poziomie 68,1 tys. ton, tj. o prawie 70 proc. wyższym niż w analogicznym czasie przed rokiem.
Więcej niż w 2013 roku wyprodukowano także masła - o prawie 5 proc., łącznie 88 tys. ton - oraz serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w pierwszym przypadku wzrost sięgnął 1 proc. do 151 tys. ton, zaś w drugim prawie 3 proc. w relacji rocznej (do 207 tys. ton).
W dalszym ciągu utrzymują się natomiast spadkowe tendencje w odniesieniu do jogurtów, podobnie zresztą jak w całej Unii Europejskiej. W I półroczu br. w krajowych zakładach mleczarskich produkcja jogurtów była o ponad 2 proc. niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem, i wyniosła 219 mln litrów.
(Źródło: Portalspożywczy.pl/ BGŻ).
pełna lista aktualności
|