Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Pakiet rozporządzeń o dodatkach do żywności - prace wspólnotowe
Powoli dobiega końca proces legislacyjny dotyczący pakietu rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady o dodatkach do żywności. Nowe rozporządzenia zastąpią dotychczasowe Dyrektywy dotyczące stosowania barwników, substancji dodatkowych, aromatów, substancji słodzących.

W pakiecie znajdą się rozporządzenia obowiązujące bezpośrednio we wszystkich państwach członkowskich, bez konieczności dokonywania transpozycji tych przepisów do legislacji krajowych. Obejmą one następujące grupy dodatków do żywności:
- substancje dodatkowe (w tym barwniki, substancje słodzące i inne substancje o określonych funkcjach technologicznych)
- substancje aromatyczne
- enzymy
Odrębne rozporządzenie będzie dotyczyć procedury zatwierdzania dodatków do żywności.

Pierwsze czytanie pakietu projektów rozporządzeń, połaczone z głosowaniem Parlamentu Europejskiego, odbyło się w lipcu zeszłego roku. Od tamtej pory trwały prace grup roboczych Rady Europy. Głosowania zgłoszonych poprawek w komietach są zaplanowane w maju tego roku, a drugie czytanie w Parlamencie Europejskim przewidziano w lipcu br.

Po opublikowaniu rozporządzeń przewidywane są długie okresy przejściowe w celu dostosowania się producentów żywności do nowych przepisów.

Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" w ramach konsultacji społecznych oraz jako członek Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów (CIAA) aktywnie uczestniczy w procesie legislacyjnym dotyczącym powyższych przepisów.  


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij