Największym globalnym importerem kukurydzy są kraje
azjatyckie. Jednak ze względu na to, że w ostatnich latach import w
tym regionie przyrastał znacznie wolniej niż w innych częściach świata,
udział Azji w globalnym imporcie kukurydzy wyraźnie się zmniejszył. O
ile jeszcze w sezonie 2001/02 wynosił 57 proc. (41 mln t), o tyle już w
sezonie 2013/14 47 proc. (55 mln t). Największym kupującym wśród krajów
azjatyckich, a zarazem na świecie, jest Japonia, która importowała w
ostatnich sezonach niezmiennie ok. 15-16 mln t ziarna kukurydzy rocznie.
Również w Korei Południowej przywóz pozostawał stosunkowo stabilny na
poziomie zwykle przekraczającym nieco 8 mln t rocznie (wyjątkiem jest
sezon 2013/14, w którym USDA szacuje import na 10 mln t). Do państw,
które w analizowanym okresie bardzo mocno zwiększyły swoje zakupy można
natomiast zaliczyć m.in. Chiny, Iran oraz Indonezję.
Drugie
miejsce wśród największych importerów kukurydzy na świecie zajmują
państwa afrykańskie. Ich udział w globalnym imporcie w ostatniej
dekadzie zmienił się stosunkowo niewiele, zmniejszając się z 15 proc.
(10 mln t) w sezonie 2001/02 do 14 proc. (16 mln t) w sezonie 2013/14. W
sezonie 2013/14 największym afrykańskim importerem kukurydzy i
jednocześnie czwartym na świecie jest Egipt, z przywozem na poziomie 7
mln t. Kraj ten zwiększył swoje zakupy z 4,5 mln t przeciętnie w
sezonach 2001/02-2003/04 do 6,4 mln t dziesięć lat później. Ważnym
nabywcą jest również Algieria, która zwiększyła przywóz z 1,7 mln t do
3,1 mln t.
Do najbardziej liczących się importerów ziarna
kukurydzy na świecie zalicza się także UE. W ostatniej dekadzie państwa
członkowskie bardzo mocno zwiększyły przywóz tego surowca. W rezultacie
udział UE w globalnym imporcie kukurydzy wzrósł z 3 proc. (2 mln t) w
sezonie 2001/02 do 12 proc. (14,5 mln t) w sezonie 2013/14.
(Źródło: Bank BGŻ/www.portalspozywczy.pl).