Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Seminarium PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych – nowe wymagania unijne od grudnia 2014”
Relacja z seminarium PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych – nowe wymagania unijne od grudnia 2014”

Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem seminarium, które odbyło się 30 czerwca 2014 r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w celu przybliżenia zmian wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, w tym sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej, a także stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.  Zainteresowanie tą tematyką było bardzo duże, w konferencji wzięło udział ok. 100 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.

 

Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.

 

 

Pierwszym prelegentem była Monika Drab-Grotowska – radca prawny, wspólnik w Kancelarii Drab-Grotowska, Juszczyńska, Achler i prezes zarządu IGI Food Consulting Sp. z o.o., która przedstawiła nowe aspekty w podejściu do obowiązków i odpowiedzialności przedsiębiorców w łańcuchu spożywczym w zakresie przekazywania informacji konsumentom zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1169/2011. W szczególności została omówiona odpowiedzialność podmiotu pod którego nazwą środek spożywczy jest wprowadzany na rynek. Uczestnikom seminarium została wytłumaczona także kwestia braku wpływu podmiotu na podawane informacje na temat żywności w kontekście jego odpowiedzialności prawnej.

 

Zmiany w zakresie znakowania wynikające z rozporządzenia 1169/2011 i przydatne wskazówki dla przedsiębiorców przedstawiła Dorota Kozłowska z Polskiej Federacji Producentów Żywności. W swoim wykładzie zwróciła uwagę na nowe wymagania w zakresie znakowania wartością odżywczą oraz podawania ogólnych informacji o produktach. W dalszej części prezentacji przedstawiła m.in. sposób wyliczenia największej powierzchni produktów  o nieregularnych kształtach oraz aktualny stan prac dotyczących sprzedaży przez internet. Pani Kozłowska poinformowała uczestników także o spodziewanych nowych interpretacjach Komisji  Europejskiej.

 

Następnie Dorota Balińska-Hajduk – dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych w swej prezentacji omówiła dokument Komisji Europejskiej „Pytania i odpowiedzi dotyczące stosowania rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności”. Uczestnicy mieli wówczas możliwość zapoznania się z kluczowymi zagadnieniami zawartymi w wytycznych KE oraz z kwestiami, na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet. Ponadto, pani Balińska-Hajduk wyjaśniła podejście Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po 13 grudnia 2014 r.

 

Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło seminarium było wystąpienie Karoliny Kaszewskiej-Romańczuk – Starszego Specjalisty Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych. W swoim wykładzie omówiła m.in. podstawy prawne, rodzaje kar związanych z nieprawidłowym oznakowaniem produktów spożywczych i obowiązki przedsiębiorców. Przedstawiła także podejście Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych w trakcie kontroli etykiet produktów oraz  wyniki kontroli oznakowania produktów  spożywczych.

 

Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczyła  liczba pytań zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas przerw.

 Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:

  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Kancelaria DENTONS
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • TUV Rheinland


 Patroni seminarium PFPZ ZP:

  • Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso
Andrzej Gantner - Dyrektor Generalny PFPZ
Andrzej Gantner - Dyrektor Generalny PFPZ
Dorota Balińska-Hajduk - dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w GIJHARS
Karolina Kaszewska-Romańczuk – Starszy Specjalista Biura Kontroli Jakości Handlowej w GIJHARS
Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ
Monika Jończak - dyrektor ds. marketingu PFPŻ
Prelegenci Seminarium
Prelegenci Seminarium
Uczestnicy seminarium
Uczestnicy seminarium
Uczestnicy seminarium
Uczestnicy seminarium
Uczestnicy seminarium
Uczestnicy seminarium
Uczestnicy seminarium
Uczestnicy seminarium

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij